Hoe de Marokkaanse startup 'Clean City' technologie gebruikt om afval te bestrijden

buitenland
1
12 apr 20:04
Het World Economic Forum noemde Clean City in april een van hun top 100 'meest opwindende Arabische startups'.
De Clean City-app staat vol met afval. Tijdens het doorbladeren zie je foto's van overlopende afvalcontainers in Casablanca, achtergelaten banken aan de kant van de weg in Meknes en stapels plastic afval in Marrakech. Het doel van de app? Zorgen dat het weer schoon wordt!

Op 1 april plaatsten het World Economic Forum en de Economic Development Board van Bahrein de app Clean City bij hun top 100 van "meest opwindende Arabische startups." Het bedrijf was de enige Marokkaanse startup die werd genoemd.

De app is het geesteskind van Mouhsin Bour Qaiba, de CEO van het in Marrakech gevestigde coderingsbureau M3KOD. Zijn bedrijf heeft verschillende soortgelijke projecten voor sociale innovatie opgezet sinds hij het in 2015 heeft opgericht, maar het is Clean City dat het team van Bour Qaiba een wereldwijde reputatie heeft bezorgd.

"Het is net Facebook of Instagram, maar dan voor de problemen die burgers in hun steden tegenkomen", zei Bour Qaiba in een interview met Morocco World News.

Het idee voor Clean City kwam naar boven toen Qaibi stapels niet-ingezameld afval langs de kant van de wegen zag in Marokkaanse steden. Het raakt hem altijd als hij dat zag, zei hij.

De app versnelt de afvalinzameling - evenals andere onderhoudsdiensten, zoals het vullen van kuilen - door gebruikers toe te staan foto's te maken van afval en andere problemen die ze tegenkomen in steden. De afbeeldingen worden geüpload naar een openbare feed met een locatietag, die de app vervolgens deelt met de autoriteiten.

Door foto's in te sturen, worden gebruikers beloond met punten die ze kunnen besteden aan gratis koffie en bioscoopkaartjes, en kunnen afvalophalers snel de rommel vinden en opruimen, een win-win situatie!

Op de website van Clean City staat dat het het eerste sociale netwerk voor milieubescherming is. "Het beschermen van onze steden is nu een gedeelde verantwoordelijkheid", luidt het. En het idee is aangeslagen. De app heeft 30.000 gebruikers over de hele wereld, van Frankrijk tot India tot Egypte.
© Redactie 2019
marokko
cleancity
technologie
afval
bestrijding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
extreemrechts
moskee
islamofobie
pegida
eindhoven
baccalaureaat
john jorritsma
racisme
dgsn
pvv
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech