OM eist celstraf tegen oud-beveiliger Wilders

algemeen
2
15 apr 12:34
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag vijf maanden cel geëist tegen oud-politieman Faris K. (37).
Faris K. wordt ervan verdacht dat hij informatie heeft gedeeld over de woonplaats, de beveiliging en manier van vervoer van politicus Geert Wilders. K. werkte bij de toenmalige Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en was onder meer betrokken bij de beveiliging van Wilders.

Hij zou over zijn werk hebben gepraat met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin, en verklapte details die onder zijn strikte geheimhouding vielen. K. heeft bekend en noemt zijn gedrag "stom". Behalve over Wilders zou K. ook informatie hebben gedeeld over het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, destijds nog president van de Verenigde Staten. Voor zover bekend heeft de loslippigheid van K. niet tot beveiligingsproblemen geleid.

Van kwade bedoelingen is evenmin iets gebleken. K. had er niettemin van doordrongen moeten zijn dat hij een plicht had tot "absoluut stilzwijgen" over de inhoud van zijn beveiligingswerk, aldus het OM. Hij was binnen de DBB (tegenwoordig de DKDB, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van PVV-voorman Wilders en andere, niet nader genoemde personen. Het OM benadrukte dat Wilders "de zwaarst beveiligde persoon van Nederland" is, over wiens beveiliging niets bekend mag worden bij derden.

Onderzoek

Het onderzoek naar K. kwam in mei 2016 op gang en heeft enkele maanden geduurd. De recherche observeerde hem en luisterde hem maandenlang af. Op 20 februari 2017 werd hij aangehouden en zat hij korte tijd vast.

Het OM verdenkt K. er ook van dat hij voor privédoeleinden in politiesystemen heeft rondgeneusd. K. kwam voor soortgelijke feiten eerder in de problemen en werd voorwaardelijk ontslagen. Begin dit jaar volgde definitief ontslag. Het OM heeft ook een beroepsverbod van vijf jaar geëist.

De rechtbank in Den Haag doet uitspraak op 29 april.
© ANP 2019
farisk
beveiliger
wilders
om
eis
celstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
extreemrechts
moskee
pegida
racisme
islamofobie
baccalaureaat
john jorritsma
eindhoven
dgsn
geert wilders
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech