Macron komt met actieplan na 'hesjescrisis'

buitenland
11
15 apr 15:35
De Franse president Emmanuel Macron komt met een actieplan om, na een diepe crisis, zijn beleid aan te passen.
Met nog zes weken te gaan voor de Europese parlementsverkiezingen houdt hij vanaf 20.00 uur een toespraak. Zijn beleid is vorig jaar stukgelopen op massale protsten van in gele hesjes gestoken betogers. Vooral de stijging van de benzine- en dieselprijzen moest het ontgelden. Daarmee moest volgens Macron de klimaatsverandering worden getemperd.

Maar hij heeft onder meer die prijsverhogingen snel ongedaan gemaakt, na spontane protesten en blokkades in heel het land die in november na oproepen op sociale media begonnen. De chaotische en niet-duidelijk geleide beweging van gele hesjes betoogt nog steeds op zaterdagen. Ze keert zich tegen Macron als iemand die uitsluitend de belangen dient van goed verdienende stedelingen.

Om het tij van de gele hesjes te keren, heeft Macron een nationaal debat opgezet. Hij presenteert maandag en woensdag zijn conclusies van het debat en de nieuwe plannen. Macron houdt ervan de spanning erin te houden en heeft alleen prijsgegeven dat hij "ingrijpende veranderingen" aankondigt. Andere grote plannen maakt hij woensdag bekend op een persconferentie.
© ANP 2019
frankrijk
macron
actieplan
hesjescrisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
mountakhab
politie
can2019
turkije
brand
ridouan taghi
amsterdam
soedan
rotterdam
said razzouki
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso