Bourita roept Zuid-Afrika op om met Marokko samen te werken

marokko
11
15 apr '19
Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita riep Zuid-Afrika op om met Marokko samen te werken aan de opkomst van een nieuw model van inter-Afrikaanse samenwerking.

"In plaats van in een impasse te blijven, moeten Marokko en Zuid-Afrika samenwerken om een model van inter-Afrikaanse samenwerking en Zuid-Zuid-samenwerking te ontwikkelen", zei Nasser Bourita in een interview met het Zuid-Afrikaanse weekblad The Sunday Times.

Marokko en Zuid-Afrika, die twee belangrijke economieën in Afrika zijn, zijn twee toegangspoorten tot het continent, zei Bourita. Hij wees erop dat Rabat en Pretoria geroepen zijn om samen te werken om Afrika te helpen op weg naar de noodzakelijke economische opkomst van het continent.

Als een van de belangrijkste gebieden voor samenwerking tussen de twee landen, noemde de minister de ontwikkeling van de Afrikaanse vrijhandelszone en het luchtvervoer.

Bourita benadrukte ook dat Marokko en Zuid-Afrika, gezien hun geografische positie, "normaliter geen bilaterale problemen mogen hebben". "We delen niet dezelfde grenzen, we hebben geen territoriale problemen," zei Bourita. Hij legde uit dat de problemen die de betrekkingen tussen de twee landen verstoren, verklaard kunnen worden door de beslissing van Pretoria over een kwestie die betrekking heeft op een regio op honderden kilometers afstand, een positie die indruist tegen die van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie (AU).

Bourita betreurde in dit verband de beslissing van Zuid-Afrika om op 25 en 26 maart op het hoofdkantoor van zijn ministerie van Internationale Betrekkingen een conferentie te organiseren ter ondersteuning van de separatisten van de Polisario.

© Redactie 2019
marokko
zuid-afrika
bourita
samenwerking
afrika
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?