Werkstraffen geëist voor diefstal rijexamen

algemeen
1
16 apr '19
Wegens diefstal van gegevens van het officiële theorie-rijexamen zijn tegen twee broers en een zus uit Den Haag werkstraffen geëist van 120 tot 240 uur.

De officier van justitie zei dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de drie zich samen bezighielden met het stelen van examenopgaven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Klanten van hun rijschool Directgeslaagd konden met die gegevens makkelijk slagen voor hun examen, ook al beheersten ze niet de inhoudelijke kennis.

De examenvragen werden ontvreemd met onder meer spionagebrillen en andere apparatuur. Broer Celal B. (25) deed daarvoor zelf tientallen keren examen. De kandidaten kregen de opgaven vooraf te zien en deden vaak diezelfde dag examen bij het CBR. De verdachten ontkenden het bedrog.

De aanklaagster benadrukte het gevaar voor de samenleving. "De onwetendheid van de kandidaten maakte ze niets uit. De familie wilde alleen maar veel geld verdienen", zei de officier van justitie. De inkomsten werden niet opgegeven bij de Belastingdienst. De politie kwam de kwestie bij toeval op het spoor in 2013 en luisterde lange tijd onderlinge telefoongesprekken af.

Eisen
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen twee medeverdachten boetes van 5000 en 17.000 euro, wegens witwassen van geld dat hoofdverdachte Rifat B. (30) als rijschoolhouder had opgestreken met zijn "schimmige praktijken". Tegen hem werd 40.000 euro boete geëist. Leden van de familie B. en schoonfamilie A. werden begin 2014 aangehouden op Schiphol toen zij naar Turkije wilden reizen. Ze hadden allen duizenden euro's cash bij zich, afkomstig van een misdrijf, stelde de aanklaagster.

Voor vader Vabit B. vroeg ze vrijspraak, omdat niet bewezen is dat hij op de hoogte was van de illegale zaken.

Omdat het vijf jaar duurde voordat de zaak op zitting kwam en de verdachten geen strafblad hadden, eiste de aanklaagster geen celstraf.

© ANP 2019
diefstal
den haag
datadiefstal
cbr
rijschool
turkije
rijbewijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi