Koning Mohammed VI geeft startsein bouw Joods Cultuurmuseum in Fez

marokko
1
16 apr '19
Koning Mohammed VI bezocht nieuwe bouwprojecten en lopende renovatieprojecten die worden uitgevoerd in het kader van het programma voor het behoudt van de oude medina in Fez.

De Loning lanceerde de bouw van een nieuw Joods Cultuurmuseum en evalueerde renovatiewerkzaamheden in het Al Batha-museum, een project met een budget van 15,6 miljoen dirham, bericht Morocco World News.

Het Joods Cultuurmuseum, gelegen in het district Fez Jdid, heeft 10 miljoen dirham gekregen en net als het Al Batha-museum maakt het deel uit van een groter ontwikkelingsproject genaamd "Medina van Fez 2018-2023".

Op 14 mei 2018 leidde Koning Mohammed VI hoge regeringsfunctionarissen naar een overeenkomst die de visie van de Koning uitdraagt om de ommuurde steden of medina's van Marokko te renoveren en te herstellen. In juli 2018 maakte de voorzitter van de Nationale Stichting van de Marokkaanse musea (FNM), Mehdi Qotbi, bekend dat er besprekingen gaande waren om de parameters van het project te bepalen.

Voor Qotbi vertegenwoordigt Fez "de nagedachtenis van het land". De investering van 583 miljoen dirham in 32 projecten is bedoeld om zijn geschiedenis, erfgoed en traditionele kunsten te ondersteunen. Deze omvatten historische locaties, moskeeën en koranscholen, openbare ruimtes en faciliteiten, evenals gebieden die zijn aangewezen voor handwerken (ambachten).

De Koning bracht ook een bezoek aan Hammam Seffarine, die werd gerenoveerd door het ministerie van Islamitische Zaken met een budget van 9,6 miljoen dirham, evenals Foundouk Staouniyine, die de Marokkaanse regering en de VS samen renoveerden voor een bedrag van 50 miljoen dirham. De restauratie van de Foundouk omvat een nieuw centrum voor innovatie en het delen van ideeën over weefambachten.

De Koning inspecteerde ook het Lalla Yeddouna handwerkcomplex, ondersteund met 333 miljoen dirham aan financiering, waaronder de renovatie van 11 traditionele gebouwen, de bouw van zeven nieuwe gebouwen en de ontwikkeling van de rivier Oued El Jwahir (Oued Fez).

De Koning bezocht tevens het Lalla Yeddouna Erfgoed- en Informatiecentrum van Fez dat 500.000 dirham kostte. Het centrum wil het publiek bewust maken van het belang en de waarde van het erfgoed van de medina van Fez.

Deze ontwikkelingsprojecten omvatten ook nieuwe parkeerterreinen, renovatie van openbare ruimten en het creëren van informatiepunten.

Behalve Fez omvat het landelijke ontwikkelingsproject voor het behoud van Marokko's erfgoed ook werkzaamheden in Rabat, Salé, Meknes, Tetouan, Marrakech en Essaouira. In oktober 2018 kondigde de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, een 2,35 miljard dirham budget aan voor deze renovatieprogramma's.

Het Hassan II-fonds voor economische en sociale ontwikkeling draagt ongeveer 40 procent van het budget bij. De projecten zijn in overeenstemming met de instructies van Koning Mohammed VI om het nationale erfgoed te behouden.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
fez
mohammedvi
joods
cultuurmuseum
medina
projecten
renovatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?