Amsterdamse PvdA wil aangifte tegen bestuurder Joodse basisschool

algemeen
0
17 apr 15:22
De fractie van de PvdA roept het college op om tegen Herman Loonstein, bestuurder van de Joodse basisschool Cheider, aangifte te doen van 'discriminatie of belediging'.
In een reportage van de Amsterdamse stadszender AT5 heeft de bestuurder van de school Herman Loonstein zich discriminerend uitgelaten. "Uit Iran, Irak en Soedan komen en velen uit die gebieden" die "in het verleden, en in het recente verleden, in staat zijn geweest om handelingen te verrichten, zich te gedragen met geweld naar Joodse personen en joodse gebouwen." aldus de bestuurder tegenover AT5.

Deze uitspraken vindt de fractie van de PvdA "zeer verwerpelijk". Volgens fractievoorzitter Sofyan Mbarki is het "onbegrijpelijk dat een Amsterdamse schoolbestuurder mensen afkeurt op basis van hun afkomst". Daarom vraagt de PvdA-fractie het college om ambtshalve aangifte te doen van "discriminatie of belediging".

Zedenzaak
De joodse basisschool Cheider is eerder in opspraak geraakt. Volgens de onderwijsinspectie heeft de school niet adequaat gehandeld in een zedenzaak uit 2012. Een voormalige leraar van de school werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens het plegen van ontucht met een 13-jarige leerling. De onderwijsinspectie concludeerde; 'Het heeft, ondanks herhaaldelijk aandringen van de inspectie, onnodig lang gewacht met het doen van aangifte'.

Daarnaast concludeerde de inspectie eind vorig jaar dat de school onvoldoende zou doen om de sociale veiligheid op de onderwijsinstelling te waarborgen.

Nieuwe huisvesting
Wethouder Onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) maakte zich destijds "ernstige zorgen" over het bestuur van Cheider. Naar aanleiding van de bevindingen van de Onderwijsinpsectie schortte de wethouder de verkennende gesprekken die de gemeente Amsterdam met het Cheider voerde over nieuwe huisvesting en hun voorschool op, tot de uitkomsten van het vervolgonderzoek bekend zijn.
© MAROKKO.NL 2019
herman loonstein
joodse scholengemeenschap cheider
discriminatie
pedofilie
zedenzaak
onderwijsinspectie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
verenigde staten
rotterdam
gibraltar
afghanistan
uefa champions league
iran
noussair mazraoui
syrië
olietanker
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech