'Moord Martin Kok alsnog in groter onderzoek'

algemeen
1
18 apr '19
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag opnieuw geprobeerd de rechtszaak over de moord op crimeblogger Martin Kok onder te brengen in het grote strafproces Marengo

Het proces draait om liquidaties die justitie linkt aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan T. Eerder wees de rechtbank dat verzoek af, omdat de wet de overdracht van een al gestarte strafzaak niet toestaat. In de zaak-Kok, die wordt behandeld door de rechtbank in Lelystad, wordt tot nu toe alleen de 26-jarige Achraf B. vervolgd. Bij de moord op de misdaadblogger eind 2016 in Laren zou hij als spotter zijn opgetreden. Het OM verdenkt hem daarnaast van liquidaties die onder het in Amsterdam lopende Marengo-onderzoek vallen.
Justitie wil alle verdenkingen tegen B. "in onderlinge samenhang" aan een rechtbank kunnen voorleggen, benadrukte de aanklaagster donderdag. Zij memoreerde dat de aanklacht tegen B. in de zaak-Kok niet op zichzelf staat "en ook niet zo kan worden beschouwd". Volgens haar kan de rechtbank de behandeling met een "interne verwijzing" eenvoudig in handen leggen van de rechters in de Marengo-zaak.

Nabil B.
B.'s raadsman Guy Weski vond dat het OM de rechtbank vraagt "zich in onmogelijke bochten te wringen". Hij verweet justitie ook de zaak "onnodig te rekken". Volgens hem ligt er in de zaak-Kok "nauwelijks iets" tegen zijn cliënt. Hij vroeg de rechtbank de zaak snel af te doen.

Het OM waarschuwde dat een volledig op zichzelf staande berechting van B. niet kan starten voordat in Marengo uitspraak is gedaan en daarmee duidelijkheid is ontstaan over de betrouwbaarheid van de verklaringen die kroongetuige Nabil B. in dat proces heeft afgelegd. Maar volgens Weski spelen die in de zaak-Kok geen enkele rol. "Nabil B. heeft helemaal niets gezegd over mijn cliënt. Hij kent hem niet eens. Niet van naam, niet van gezicht."

De rechtbank beslist in mei over het verzoek van het OM.

© ANP 2019
martin kok
moord
ridouan taghi
achraf b
rechtbank van lelystad
misdaadorganisatie
nabil b
guy weski
mocromaffia
crimesite
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi