Paus Franciscus wast en kust voeten gevangenen

buitenland
17
18 apr '19
Paus Franciscus heeft donderdag de voeten van twaalf gevangenen gewassen en gekust. Hij doet dat elk jaar aan de vooravond van Goede Vrijdag.

Franciscus vult de traditie anders in dan zijn voorgangers. Die verkozen de voeten van priesters voor het ritueel en wasten die in een van de grote kerken van de Italiaanse hoofdstad.

Ditmaal bezocht de kerkvorst een gevangenis in Velletri ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Rome. Het is de vijfde keer sinds zijn aantreden in 2013 dat Franciscus voeten van gevangenen wast in een verwijzing naar de nederigheid van Christus tegenover zijn apostelen aan de vooravond van zijn dood.

Franciscus vertelde de gevangenen dat in de tijd van Christus slaven en bedienden de voeten van bezoekers wasten. "Dit is de regel van Jezus en de regel van het evangelie. De regel van dienstbaarheid, niet van overheersing of het vernederen van anderen," zei hij.

In de net als andere detentiecentra overvolle gevangenis in Velletri zitten veel buitenlanders vast voor kleine misdrijven maar ook criminelen die de kant van justitie hebben gekozen.

© ANP 2019
goede vrijdag
paus franciscus
rome
velletri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?