Doelwit handgranaat Amsterdam is woordvoerder Nasr Moskee

algemeen
0
20 apr '19
Voor de tweede keer was Ali Bouakili, woordvoerder van de Nasr Moskee in Amsterdam-Oost, het doelwit van ernstige bedreiging.

Vrijdag werd er een handgranaat aan zijn brievenbus gehangen. Ali Bouakili is zelf op vakantie, maar bij de Nasr Moskee in Amsterdam-Oost werd voor aanvang van het vrijdagmiddaggebed door bestuursleden bevestigd dat de handgranaat die vrijdag werd gevonden in de Eerste Coehornstraat, was geplakt aan de brievenbus van het huis van de woordvoerder.

De handgranaat werd vrijdagochtend ontdekt door een voorbijganger, waarop de autoriteiten de omgeving afzette met rode linten en hekken. Het explosief is opgeruimd door de explosievenopruimingsdienst.

Winkels aan het einde van de straat bij de Oostenburgergracht werden tijdelijk gesloten. Op last van het Openbaar Ministerie is inmiddels, tijdelijk, 24 uur per dag cameratoezicht op het pand.

Er is voor de moskee zelf verder geen extra beveiliging ingeroepen; twee agenten hielden voor de ingang een oogje in het zeil, maar dat doet de politie elke vrijdag.

Kogelbrief In december vorig jaar werd via WhatsApp een filmpje verspreid, waarin de woordvoerder van de Nasr Moskee met de dood werd bedreigd. In het filmpje zijn beelden te zien van Amerikaanse bombardementen, begeleid door de tekst: 'Terwijl onze broeders en zusters worden afgeslacht in Hajin, Syrië, is het minste wat we in Nederland kunnen doen een beetje respect opbrengen voor onze martelaren, voor onze zuster Sarah Umm Khawla en haar dochtertje Khawla. Het minste wat we kunnen doen is Salaat al Ghaib verrichten, maar dat recht is de moslims ontnomen door het moskeebestuur. Wat heeft ze misdaan? Met welk recht is het gebed geweigerd?'

In het filmpje is ook een briefje te zien met daarop de naam van de woordvoerder van de moskee, Ali Bouakili, omringd door kogels en een Kalasjnikov. Op het briefje staat ook in het Arabisch: 'We komen eraan'.

Dodengebed Sarah L. De bedreigingen werden destijds gekoppeld aan de weigering van de moskee een dodengebed te houden voor Sarah L. en haar dochtertje, die kort daarvoor in Syrië waren omgekomen bij een Amerikaans bombardement. De vader van L., die al vele jaren in de Nasr Moskee komt om te bidden, had het moskeebestuur daarom gevraagd.

De zoon, Bilal L., deed pogingen met Samir A. in Amsterdam-Oost geld in te zamelen voor hulp aan vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen. De twee kompanen vinden dat de vrouwen en kinderen terug moeten kunnen keren naar Nederland. Samir A. en Bilal L. zijn eerder zelf veroordeeld voor terrorisme en maakten deel uit van de Hofstadgroep.

© ANP/Marokko.nl 2019
handgranaat
bedreiging
daesh
syrieganger
ali bouakili
sarah l
bilal l
samir a
nasr moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi