Nederlanders onder slachtoffers Sri Lanka

buitenland
217
21 apr 11:18
Onder de dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka zijn ook Nederlanders.
Van de 35 buitenlandse slachtoffers zijn er ook met de Amerikaanse en Britse nationaliteit, zei een zegsman in een van de ziekenhuizen in de hoofdstad Colombo. Dat meldt persbureau AFP.

Rode Kruis opent ikbenveilig.nl
Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend. Nederlanders daar kunnen zo hun naasten hier laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden die in het getroffen gebied zijn. De website wordt vaker ingezet bij grote calamiteiten en rampen en moet de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker maken.

BuZa volgt situatie Sri Lanka op de voet
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de situatie op Sri Lanka nauwlettend te volgen. Er wordt uitgezocht of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosies.

Het ministerie adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook wordt toeristen gezegd rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld. Mensen zouden bovendien contact moeten houden met hun reisorganisatie, ook als ze binnenkort naar Sri Lanka gaan. Wie hulp nodig heeft kan contact opnemen met de Nederlandse ambassade via telefoonnummer + 31 247 247 247. Buitenlands Zaken geeft ook informatie via het Twitteraccount @247BZ.

Koning en koningin geschokt door bruut geweld
Ook het Koninklijk Huis heeft gereageerd op de aanslagen. ,,Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie. Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden." Dat schrijft het koningspaar Willem-Alexander en Máxima op de website van het Koninklijk Huis.

Reisorganisaties: onze gasten niet betrokken
De reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Dat lieten de woordvoersters weten. Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.

Nederlander in Colombo: het is rampzalig
,,Onze Singalese vrienden zaten in het hotel Shangri-La in Colombo net aan het paasontbijt toen er een explosie was. We hoorden dat ze allemaal dood zijn. Het is rampzalig wat er gebeurd is. De mensen hier waren na het einde van de burgeroorlog in 2009 juist zo hoopvol en op de toekomst gericht.'' Dat zegt David Bijker van Bijker Film & TV die in Sri Lanka is voor filmopnamen vanuit de plaats Bentota, net ten zuiden van de hoofdstad Colombo.

Zijn vrouw Louisa en drie kinderen verblijven op een andere plaats op Sri Lanka. Ze hadden net ingecheckt in een hotel in de stad Negombo toen daar een aanslag was op een kerk. ,,Ze mag nu het hotel niet meer uit'', zegt Bijker die telefonisch contact met haar heeft gehad. Er staat politie voor de deur en niemand kan er naar binnen ,, Ze is heel erg geschrokken. Ze hoorde dat er bekenden van haar zijn overleden. Het is heel jammer dat we nu als gezin niet bij elkaar kunnen zijn'', zegt Bijker. Hij komt al twintig jaar in Sri Lanka en is nauw betrokken bij een kindertehuis nabij de stad Kandy dat in 2001 is opgericht voor oorlogskinderen.

Op de wegen naar het vliegveld bij Colombo zijn overal controleposten, waardoor de luchthaven heel lastig te bereiken is, weet Bijker.
© ANP 2019
sri-lanka
ziekenhuis
colombo
rode kruis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
verenigde staten
rotterdam
gibraltar
afghanistan
uefa champions league
iran
noussair mazraoui
syrië
olietanker
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech