Archeologische vindplaats Lixus in Larache officieel heropend

marokko
0
22 apr '19
Na restauratiewerkzaamheden werd Lixus op zaterdag 20 april officieel heropend.

Lixus wordt beschouwd als één van de oudste steden van het Koninkrijk en één van de oudste stedelijke centra van de westelijke Middellandse Zee.  Een budget van 10 miljoen dirham werd toegewezen aan de restauratie van de vindplaats en de oprichting van een centrum om het erfgoed bekender te maken.

De minister van Cultuur, Mohamed Laâraj, kondigde bij de heropening "een nieuw tijdperk aan in het beheer van archeologische vindplaatsen". "Het ministerie van Cultuur bereidt zich voor op een nationale raadpleging van het cultureel erfgoed om "op centraal, regionaal en lokaal niveau informatie te verzamelen en te analyseren, met medewerking van alle actoren ".

De opening van Lixus werd gekenmerkt door de opening van een tentoonstelling van foto's van de site en archeologische objecten die op deze historische plek zijn ontdekt.

Lixus was een Romeinse stad in het noorden van het huidige Marokko, iets ten noorden van de havenstad Larache aan de oever van de Loukkos-rivier. Drie kilometer landinwaarts, vanaf de monding van de rivier in de Atlantische oceaan, kijkt Lixus op 80 meter hoogte uit over het stroomgebied van de rivier en Larache. In Lixus zijn de ruïnes opgegraven van Romeinse woningen, badhuizen, tempels, stadsmuren, mozaïekvloeren, een amfitheater, industrie en een forum. Lixus staat sinds 1 juli 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

© Redactie 2019
marokko
larache
lixus
restauratie
heropend
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?