Stoffige auto’s in Nederland door Saharazand uit Marokko

algemeen
29
24 apr 6:46
Auto’s en tuinmeubelen kunnen woensdag bedekt worden onder een laagje stof.
Verspreid over het land valt een aantal regen- en onweersbuien en daarbij kan Saharazand naar beneden komen, voorspelt Weeronline. Boven Nederland hangt sinds dinsdag een grote wolk met het woestijnzand.

De kans op buien is 's middags het grootst. Regendruppels vermengen zich met het Saharazand en vallen neer. Nadat de regen is verdampt, blijven de stofdeeltjes achter met stoffige auto’s en ramen tot gevolg. Ook donderdagochtend is er nog kans op regen met fijne zanddeeltjes. In de loop van de dag trekt de stofwolk via het noordoosten het land uit en wordt de lucht weer schoner.

Het zand is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië. Een lagedrukgebied boven het noorden van Afrika in combinatie met een zuidelijke stroming heeft het de afgelopen dagen via Spanje, Italië, Frankrijk en België naar ons land gevoerd.

Naast ongemak kan het Saharazand ook voor een extra rode zonsopkomst en zonsondergang zorgen. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht. Hierdoor worden de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht versterkt.
© ANP 2019
marokko
algerije
spanje
tunesie
sahara
woestijnzand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
verenigde staten
rotterdam
gibraltar
afghanistan
uefa champions league
iran
noussair mazraoui
syrië
olietanker
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech