Amal Clooney wil nieuw tribunaal in Den Haag

buitenland
28
24 apr '19
De internationale gemeenschap moet seksueel misbruik tijdens oorlogshandelingen kunnen vervolgen en berechten in een internationaal tribunaal in Den Haag.

Dit zei de mensenrechtenadvocate Amal Clooney in New York, waar ze de Veiligheidsraad toesprak.

Clooney doelde op een speciaal op te richten nieuw tribunaal en niet op het reeds bestaande Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hof is al bijna 17 jaar aan het werk, maar heeft nog geen handvol beklaagden veroordeeld. China, Rusland en de VS zien niets in het ICC, wat bovendien geen instelling van de Verenigde Naties is. De Veiligheidsraad heeft internationale tribunalen opgezet zoals dat voor de berechting van de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië en in Rwanda.

Clooney zei tegen de raadsleden dat dit hun 'Neurenberg-moment' is. In de Duitse stad Neurenberg zijn kort na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden de processen gevoerd tegen kopstukken van het naziregime. Clooney wees op het gruwelijke seksuele geweld dat de afgelopen jaren tegen vrouwen en meisjes is gepleegd door terreurbeweging Daesh in Irak en Syrië.

© ANP 2019
amal clooney
internationaal tribunaal
den haag
oorlogsmisdadigers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi