Moord Imlil: Het proces begint op 2 mei

marokko
1
25 apr '19
Ondertussen wordt dankzij bekentenissen steeds meer bekend over de moord op de 24-jarige Deense Louisa Vesterager Jespersen en de 28-jarige Noorse Maren Ueland.

De eerste hoorzitting betreffende de moord op twee Scandinavische toeristen zal plaatsvinden op 2 mei bij het Hof van Beroep in Rabat. 23 van de beschuldigden zijn Marokkanen. De 24e is Kevin Zoller Guervos, die zowel de Spaanse als Zwitserse nationaliteit heeft. Ze worden allemaal beschuldigd van feiten met betrekking tot terrorisme. Bovenaan de lijst staan de drie daders van de moorden en hun handlanger, die vlak voor de moorden vertrok maar wel als medeplichtige wordt gezien.

De daders namen op 12 december de beslissing om een terroristische aanslag te plegen. De volgende dag werd de zwarte vlag van Daesh gemaakt met een zwart shirt en twee kleine verfpotten, de ene wit en de andere zwart. Ze schreven ook de boodschap waarin zij hun trouw aan Abu Bakr Baghdadi aankondigden, een boodschap die ze vervolgens voor een camera opnamen, bericht medias24 op basis van de bekentenissen.

Vrijdag 14 december ontmoetten de vier vrienden elkaar bij zonsopgang, het gaat om: Abdessamad Al Joud, Abderrahmane Al Khayali, Younes Ouzyad en Rachid Afati. Ieder van hen nam een groot mes mee. Afati zorgde voor een kleine tent. De vier ontdeden zich van elk teken van kleding of haar dat elke religieuze toewijding kon tonen.

Om bij Imlil te komen, leenden ze een taxi. Ze kochten voedsel en zes oplaadkaarten om hun toekomstige video's van de moorden te uploaden.

Ze begonnen potentiële doelen te identificeren. Drie eerste pogingen mislukten vanwege de aanwezigheid van lokale gidsen en agenten of ongeschikte omstandigheden.

Op zondagmorgen 16 december bevonden ze zich in het gebied van het mausoleum van Chamharouch waar ook een nieuw plan op buitenlandse toeristen mislukte. Abderrahmane Khayali keerde hierna terug naar Marrakech.

De andere drie zetten hun zoektocht voort. Rond 19.00 uur zetten ze hun tent op aan een weg naar het mausoleum en tegelijkertijd kwamen de twee Scandinavische toeristen aan en zette hun eigen tent niet ver van de drie terroristen neer. Slechts 150 meter scheidde de twee tenten.

De drie terroristen besloten toen die twee toeristen die nacht te vermoorden. Wat kort na middernacht gebeurde, op een verschrikkelijke manier. Ze begonnen vervolgens het gebied te voet te verlaten en vergaten in hun haast de nationale identiteitskaart van Abdessamad Al Joud.

De volgende ochtend, maandag 17 december 2018, kwamen ze aan in Marrakech. Abdessamad Al Joud verstuurde vervolgens de twee video's van de moorden via de applicatie Telegram naar de verschillende extremistische groepen waarin hij actief was.

© Redactie 2019
marokko
imlil
moord
toeristen
proces
bekentenissen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi