Advocaat Hirak Rif Activisten: De staat ontkent foltering van activisten

marokko
3
27 apr '19
De advocaat is echter van mening dat foltering systematisch is en geen incident zoals wordt beweerd door overheidsinstellingen

Een advocaat van de Hirak Rif-activisten, Mohamed Aghnaj, heeft gezegd dat gezaghebbende de mensenrechten in Marokko blijven schenden, hoewel het ministerie van Mensenrechten en de Nationale Raad voor de Rechten van de Mens (CNDH) dit blijven ontkennen. Hij voegde eraan toe dat de staat het bestaan ​​van foltering ontkent en nalaat de daders van foltering en andere mensenrechtenschendingen verantwoordelijk te houden.

Aghnaj legde woensdag de verklaringen af ​​op een persconferentie georganiseerd door de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) onder het thema "Public Rights and Freedoms between National Laws and International Legislations".

Aghnaj beweerde dat, hoewel 22 van de activisten van Hirak Rif hebben verklaard dat ze verschillende vormen van foltering hebben meegemaakt, de regering ondanks de internationale verdragen die Marokko heeft geratificeerd, geen onderzoek naar de zaken heeft geopend.

Hoewel uit een CNDH-rapport bleek dat 15 Hirak-activisten werden gemarteld heeft het gerechtelijk apparaat de zaken nooit overwogen of onderzocht, aldus de advocaat. Hij wees ook op een gelekte video met een naakte Nasser Zefzafi, één van de gezichten van de Hirak Rif-beweging. De voorvallen in de video is volgende de advocaat niet onderzocht.

De Hirak Rif-beweging was een reeks protesten die uitbrak in oktober 2016 na de dood van Mohcine Fikri, een Marokkaanse visverkoper uit Al Hoceima, die in laadbak van de vuilniswagen dook om zijn in beslag genomen handelswaar terug grijpen. Hij werd verpletterd toen de afvalbreker werd geactiveerd.

De advocaat zegt verder dat in de afgelopen twee decennia ongeveer 20 mensen zijn omgekomen als gevolg van het gebruik van overmatig geweld tijdens arrestatie of detentie.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak
zefzafi
mohamed aghnaj
foltering
marteling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi