Ten Hag vreest Ramadan niet

sport
14
3 mei '19
Trainer Erik ten Hag verwacht niet dat Ajax aan kracht inboet als Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad aan de ramadan deelnemen. "Daar maak ik me totaal geen zorgen over", zegt hij.

"Het is een keuze van onze spelers. Ik laat ze daar helemaal vrij in. ". "Maar ik weet uit ervaring dat spelers prima kunnen functioneren als ze aan de ramadan deelnemen", vervolgde Ten Hag. "Met FC Utrecht hebben we zo de play-offs om Europees voetbal gewonnen. We moesten voor eigen publiek tegen AZ een achterstand van 3-0 goedmaken. En het was 35 graden. Extremer kon het bijna niet. Maar uiteindelijk lukte het wel, met een hoofdrol voor Labyad."

De ramadan gaat zondag in en duurt tot 4 juni. Deelnemers eten en drinken niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Ajax speelt zondag de bekerfinale tegen Willem II en ontvangt woensdag Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. De koploper van de eredivisie sluit de competitie af tegen FC Utrecht (12 mei) en De Graafschap (15 mei) en speelt op 1 juni mogelijk nog de finale van de Champions League. De aftrap van al die wedstrijden is voor zonsondergang.

Effecten op prestaties
Over het effect van de ramadan op de prestaties van topsporters zijn verschillende onderzoeken gedaan. Sommige inspanningsfysiologen concluderen dat niemand beter wordt van niet eten en drinken overdag. Daarnaast zou de kans op blessures groter zijn omdat de hersenen signalen later doorkrijgen.

Andere wetenschappers beweren dat sporters prima kunnen presteren als ze aan de ramadan deelnemen. Ze moeten dan wel uitgebalanceerd voedsel tot zich nemen. Moslims kunnen in uitzonderlijke gevallen besluiten dat ze de ramadan in een andere periode inhalen.

© ANP 2019
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
ramadan 2019
hakim ziyech
zakaria labyad
noussair mazraoui
erik ten hag
ajax
champions league-finale
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?