Hassan II Moskee niet meer de grootste van Afrika (video)

marokko
25
5 mei '19
Na vier jaar, ruim twee miljard dollar en heel veel weerstand en discussie staat de Grote Moskee van Algiers op het punt te worden ingewijd.

Ondanks een minaret van 210 meter en de capaciteit om 105.000 broeders en zusters te huisvesten, is de Hassan II-moskee in Casablanca niet meer het grootste Islamitische gebouw in Afrika.

"Algerije staat op het punt de Grote Moskee van Algiers in te wijden" melde het Chinese staatsbedrijf CSCEC (China State Construction Engineering Corporation), verantwoordelijk voor de bouw van de moskee, op 29 april 2019 op de Chinese TV.

Met een totale oppervlakte van 400.000 vierkante meter en een minaret van 265 meter, het hoogste minaret ter wereld, wordt "Djama El Djazair", of Moskee van Algiers, qua capaciteit de grootste in Afrika. "Een thuis met een adembenemend panoramisch uitzicht op de turquoise wateren van de Middellandse Zee langs de baai van Algiers", aldus het Chinese bedrijf.

De moskee biedt plaats aan maximaal 120.000 personen in een grote gebedsruimte van 20.000 vierkante meter. Aan de bovenkant een koepel ingelegd met gouden parelmoermotieven. Rondom het religieuze gebouw een enorm complex met een park, een cultureel centrum, een koranschool, huisvesting voor het personeel en een brandweerkazerne. Alles gebouwd in typische architectuur van Algiers-wit. Om zelfvoorzienend te zijn is de moskee ook uitgerust met zonnepanelen en een systeem voor het recyclen van regenwater.

Niet ver van de baai van Algiers, heeft de bouw van de nieuwe moskee lang vragen doen rijzen over onder andere de kwaliteit van het land; geologisch kwetsbaar en voorheen leem en moerassig, was uitgebreide herontwikkeling nodig alvorens met de bouw begonnen kon worden. Twijfels bleven ook bestaan over de veiligheid van een minaret op die hoogte, gezien het risico op grote aardbevingen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
hassan ii moskee
casablanca
algiers
algerije
djama el djazair
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi