Melilla: 'Toenemend aantal jongeren ontvlucht militaire dienst'

marokko
63
5 mei '19
De ambtenaar geeft echter geen cijfers, maar zegt dat het een "nieuw migratiefenomeen" betreft.

"Het aantal Marokkaanse tieners dat de militaire dienst ontvlucht neemt toe", aldus Daniel Ventura, gemeenteraadslid Melilla in lokale krant El Faro de Melilla op vrijdag. Meerdere jongeren die in de opvangcentra van de stad aankwamen, verklaren dat ze waren gevlucht na ontvangst van de oproep voor militaire dienst.

Dit nieuwe migratiefenomeen is voor de Spaanse autoriteiten reden geweest om voortaan dit motief te registreren in dossiers van jongeren die in de enclave aankomen, aldus de ambtenaar.

Dienstplicht De wet 44.18 inzake de herinvoering van de militaire dienstplicht in Marokko werd op 26 december 2018 door de Tweede Kamer aangenomen, 12 jaar na de afschaffing van de dienstplicht. Op dinsdag 8 januari stemde ook de Eerste Kamer definitief in met het wetsontwerp. Alle jongeren tussen 19 en 25 jaar zullen volgens de wet een jaar in het leger moeten dienen, ook vrouwen. De wet verplicht echter geen Marokkanen die hun families financieel ondersteunen, evenals personen met een handicap om de militaire dienst te vervullen.

Volgens de normale gang van zaken ontvangen dienstplichtigen een dienstplichtbrief in de bus. Na het invullen van dit censusformulier ontvangt men een e-mail waarin wordt meegedeeld dat een aanvraag voor tijdelijke of definitieve vrijstelling ingediend kan worden. Vrijstelling aanvragen kan binnen 20 dagen na invullen van het censusformulier.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
dienstplicht
melilla
migratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi