Ramadan: 800 Marokkaanse imams prediken gematigde Islam in Europa

marokko
106
6 mei '19
Bijna 800 Marokkaanse imams zijn naar verschillende Europese landen gestuurd om de gematigde islam te prediken.
Het ministerie mobiliseerde 422 imams, Stichting Hassan II selecteerde er 253. De overige 100 werden uitgenodigd door buitenlandse verenigingen. Marokko wordt, samen met Egypte en Turkije, beschouwd als de belangrijkste exporteurs van imams en predikers naar Europa en de rest van de wereld gedurende de Ramadan. Marokkaanse ulema's zijn bezig met het leiden van het gebed, het geven van lezingen en preken in moskeeën. Meer dan 700 imams, adviseurs en predikers zijn afgelopen vrijdag naar Europa gereisd om religieuze en spirituele preken te geven gedurende de heilige maand.

De verantwoordelijke diensten hebben de geleerden geselecteerd, gecontroleerd en duidelijke kaders gesteld. Zo is er een beperking op het bespreken van politieke en controversiële kwesties in gastlanden, en wordt verwacht dat ze preken met respect voor de culturen van het land waar ze te gast zijn. Het Spaanse agentschap EFE geeft aan dat de imams die deze instructies niet respecteren strafbaar zullen zijn.

Het ministerie zelf geeft aan dat de imams zijn verdeeld volgens de demografie van de Marokkaanse bevolking in de gastlanden: Frankrijk (164), Spanje (56), Nederland (24), Zweden (6), Denemarken (9 ), Duitsland (26), Italië (62), België (49), Canada (25) en Gabon (1). Volgens Mohamed Rafiq, verantwoordelijk voor het begeleiden van de 422 predikers voor het Ministerie, hebben ze "vóór vertrek met alle geleerden om de tafel gezeten". "We hebben hen eraan herinnerd," vervolgt hij, "dat hun belangrijkste missie spiritueel van aard is en dat het hen verboden is om politieke opmerkingen te maken."

Mohamed Yssef, secretaris-generaal van de Hoge Raad van Ulema, benadrukte van zijn kant dat de Ulema "ambassadeurs" zijn van Marokko en dat het hun taak is om "gematigde islam" te prediken, waar ze ook gaan in Europa. Imams die onder het ministerie vallen worden geïnstrueerd, gecontroleerd en eventueel gereprimeerd. Zijn eigen imams zijn onafhankelijke predikers en dus niet onderworpen aan de beperkingen van het ministerie. Deze laatsten worden uitgenodigd door moskeeën en verenigingen in Europa en hebben geen enkele controle, behalve het onderhoud dat ze zelf besteden aan het verkrijgen van hun visum van buitenlandse consulaten.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan 2019
imams
gematigde islam
ulema
mohamed rafiq
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi