Strijd tegen stijgende prijzen Ramadan: Live beelden Marokkaanse vismarkt

marokko
0
7 mei '19
Het initiatief komt na ontmoetingen tussen exploitanten en het ministerie van Landbouw en Visserij

Het doel is om de markt voldoende te bevoorraden en de controle op visprijzen te garanderen via video's die live op internet worden uitgezonden. In zekere zin gebruikt het ministerie en de groothandelaren het publiek als getuige. Voor de Ramadan zijn door het Ministerie van Binnenlandse Zaken instructies gegeven om "stevige maatregelen" te nemen tegen de daders van elke poging om te speculeren of illegale opslag van vis.

Als de Ramadan begint neemt de vraag naar vis altijd toe. Tussenhandelaren en detaillisten worden in de gaten gehouden omdat deze de Ramadan aangrijpen om de winsten te maximaliseren. De prijzen stijgen enorm, vorig jaar bereikte de prijs van een kilo sardines aan het begin van de Ramadan wel 30 DH. Om dit scenario dit jaar te vermijden gaat het ministerie een ​​wel hele bijzondere operatie uitvoeren om een eventuele prijsuitbraak voor te zijn. De video's, die al op het internet circuleren, volgen het verkoopproces van de vis aan handelaren in de havens tot de groothandelsmarkten in de verschillende steden in Marokko.

Verkoopprijzen worden nu aan de consument gecommuniceerd. "Het hoofddoel is om speculatie te voorkomen" zegt Mohamed Bouhrane, manager bij een groothandel die actief is in het zuiden van Marokko. "Als de consument de sardines voor de prijs van 20 of 30 DH heeft gekocht komt dit door de marge van de tussenpersonen". Prijzen voor sardines variëren namelijk tussen 90 en 120 DH voor een krat van 25 kg (tussen 3 en 6 DH per kilo) bij levering aan de groothandel. De hoeveelheden die in eerste instantie bestemd waren voor koeling en opslag zullen nu direct op de markt worden gebracht om een ​​constant aanbod te garanderen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan 2019
marktwerking
prijsstijging
vismarkt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?