'41% Marokkanen vóór aanhalen diplomatieke banden Israël'

marokko
40
7 mei '19
Hoewel Marokko geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met de Joodse staat, bezochten 2.108 Marokkanen vorig jaar Israël

De autoriteiten in Israël hebben gisteren cijfers vrijgegeven over buitenlanders die vorig jaar het land bezochten. Israël telt een recordaantal bezoekers uit moslimlanden, waaronder bijna 55.000 uit landen zónder diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat.

Volgens de cijfers die maandag zijn vrijgegeven bezochten 37.555 Indonesiërs Israël in 2018, een cijfer dat 5% hoger ligt dan in 2017. Wat de Arabieren betreft bezochten 12.363 Jordaniërs en 4.947 Egyptenaren vorig jaar Israël, van een totaal van 72.109 Arabieren. Deze twee landen zijn overigens de enige Arabische landen waarmee Israël volledige diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

De cijfers laten ook zien hoe het aantal bezoekers aan de Joodse staat daalt als het gaat om landen die géén diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël. En Marokko loopt voorop. Zo gingen vorig jaar slechts 2.108 Marokkanen naar de Joodse staat. Gevolgd door 949 Tunesiërs, Qataris (81), Omani (56), Algerijnen (36), Koeweitis (34), Emirati (25) en Saoedi's (6).

"Sommige bezoekers uit islamitische landen zonder diplomatie banden met Israël vragen aan de douanebeambte in het Joodse land om geen reisdocumenten te bestempelen uit angst voor represailles bij terugkomst in eigen land", kaart Times Of Israël aan. In deze gevallen is het dus gebruikelijk dat douaniers de stempel plaatsen op een anders stuk papier wat na het bezoek aan het Joods land kan worden weggegooid.

Aanhalen diplomatieke banden Het is niet de eerste keer dat Israëlische media zicht richt op bezoekers uit Arabische landen, waaronder Marokko. Eind mei publiceerde het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken nog onderzoekscijfers over o.a. de bereidwilligheid van burgers uit Arabische landen tot het realiseren van diplomatieke banden met het Joodse land. In Marokko was 41% vóór diplomatieke banden, in Irak 43%, Tunesië 32% en Algerije 23%.

Cijfers die de bereidwilligheid van Israël bevestigen om betrekkingen aan te knopen met zijn Arabische omgeving. Vooral in het geval van Marokko staan de cijfers haaks op de stijgende mobilisatie van verenigingen en activisten die voortdurend de komst van Israëli's in Marokko of de ontheemding van Marokkanen in Israël veroordelen, door kritiek te hebben op handels-, militaire en culturele uitwisselingen tussen Marokko en de Hebreeuwse staat.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
israel
toerisme
arabische landen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?