Iran stapt deels uit atoomovereenkomst

buitenland
1
8 mei '19
Iran stapt voor een deel uit de overeenkomst die het heeft gesloten met westerse landen over zijn atoomprogramma en dreigt met het hervatten van de productie van hoogverrijkt uranium.

Het dreigement kom een jaar nadat de VS zich terugtrokken uit de overeenkomst. De overgebleven westerse mogendheden krijgen zestig dagen om Iran te beschermen tegen de sancties van de VS, zei de Iraanse president Hassan Ruhani in een toespraak op de Iraanse tv.

In een brief aan westerse grootmachten schrijft Ruhani dat Teheran geen verrijkt uranium en zwaar water meer aan andere landen zal verkopen. De productie van verrijkt uranium zal worden verhoogd. Verdere details worden later bekendgemaakt. De brief is verstuurd aan de leiders van Duitsland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland.

De overeenkomst met westerse landen werd in 2015 na moeizame en langdurige onderhandelingen gesloten. Daarin staat onder meer dat het land de productie van hoogverrijkt uranium staakt. Hoogverrijkt uranium kan gebruikt worden voor een kernbom.

© ANP 2019
iran
hassan rohani
duitsland
rusland
teheran
china
frankrijk
groot-brittannië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi