Hirak: FGD bereidt zich voor op het organiseren van mars in Al-Hoceima

marokko
1
8 mei '19
De mars, gepland voor na de Ramadan, is een nieuwe oproep tot vrijlating van de gedetineerden

Na de verschillende verenigingen is het nu de beurt aan de Federatie van Democratisch Links (FGD) om haar initiatief aan te kondigen voor de gevangenen van Hirak. "We bevinden ons momenteel in de voorbereidingsfase van de mars", zegt Najib Saber, lid van de FGD. 

Op het eerste gezicht lijkt de mars gestalte te krijgen als onderdeel van een mobilisatie waarbij de FGD graag het maatschappelijk middenveld, maar ook de families van de gevangenen wil betrekken. "Nadat alle deelnemers bekend zijn en er een datum is geprikt hoeven we alleen nog toestemming te vragen bij de autoriteiten". Najib Sabre benadrukt dat het initiatief maar één doel dient: "de vrijlating van de Hirak-gevangenen".

Dit is niet de eerste keer dat FGD opkomt voor de Hirak-gedetineerden. Op 29 juni 2018 diende de partij in de Tweede Kamer een wetsvoorstel die pleit voor amnestie van alle aan Hirak gerelateerde gevangenen. Daar is nog niks mee gebeurt en FGD-lid Omar Balafrej zet vraagtekens bij deze vertraging. Eind april deelde hij op Facebook een video waarin waarin hij de PJD beschuldigt van het opzettelijk veroorzaken van de vertraging.

"We hebben dit amnestievoorstel in overeenstemming met artikel 71 van de Grondwet gemaakt, maar de PJD, die de capaciteit heeft om het Parlement te controleren, wil niet eens beginnen met besprekingen", betreurt hij en roep burgers en afgevaardigden op "om de partij onder druk te zetten".

© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak
zefzafi
fgd
pjd
omar balafrej
najib saber
amnestie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?