DGSN: 'Karkoubi dealer 'Pablo Escobar' is gewoon l3assas'

marokko
1
8 mei '19
De Marokkaanse drugsdealer die zichzelf 'Pablo Escobar' noemt was vorige week in een TV-interview voor het Spaanse Cuatro

Tanger zou zijn eigen karkoubi-Escobar hebben. De Spaanse TV-zender Cuatro beweert dit in een exclusief TV-interview met de vermeende drugsbaron. Maar na het bekijken van de reportage, ontkent het Directoraat-Generaal voor Nationale Veiligheid (DGSN) categorisch de valse claims van de Spaanse zender en de dealer.

In een verklaring beweert het DGSN dat deze "Pablo Escobar" gewoon een bewaker op een parkeerplaats is die ten onrechte wordt neergezet als "een drugsbaron die meer dan 180.000 euro per maand verdient met handel in verdovende middelen". De dealer zou voornamelijk handelen in Karkoubi, deze gevaarlijk drug is in Marokko vooral populaire onder de armen.

Het DGSN voegt eraan toe dat in de reportage valse claims werden gemaakt over de eventuele onschendbaarheid van deze zelfbenoemde "Escobar". Het is ook deze specifieke claim die de aandacht trok van het OM en een gerechtelijk onderzoek startte. Uit het onderzoek bleek dat de valse verklaringen van deze "l3assas" waren gedaan nadat de Spaanse TV-ploeg de man heeft aangemoedigd zich voor te doen als drugsbaron in ruil voor een bedrag van 2000DH.

Het onderzoek resulteerden in eerste instantie in de arrestatie van een persoon uit Ceuta die de Spaanse TV-ploeg begeleidde tijdens het filmen en die de 'l3assas', een bekende van de man, aan de Spanjaarden voorstelde om de rol van de vermeende drugsbaron te spelen. De man claimt dat de Spaanse journalisten hem lieten geloven dat ze onderdeel zijn van een anti-drugsinitiatief die de reportage moest maken om donoren te werven om de activiteiten van hun (fictieve) vereniging te financieren.

Zowel de "drugs-baron' als de tussenpersoon werden in hechtenis genomen. Het OM blijft onderzoek doen naar buitenlandse fraudeurs en hun Marokkaanse medeplichtigen die betrokken zijn bij illegale activiteiten onder dekking van journalistiek werk.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
dgsn
pablo escobar
karkoubi
spaanse tv
cuatro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?