Ambassadeur van Marokko bij de VN: Algerije heeft Polisario opgericht

marokko
25
8 mei '19
De Marokkaanse diplomaat heeft de toon gezet met betrekking tot de voortdurende onwetendheid van Algerije over haar rol in het conflict

De Marokkaanse ambtenaar beschuldigde Algerije van het creëren van het Polisario-front, waardoor het "praktisch een extra soeverein gebied werd in de Tindouf-kampen, de enige kampen in de wereld die worden beheerd door een niet-statelijke entiteit".

Hilale zei ook dat Algerije wapens aan het separatistische front levert en diplomatieke campagnes voert tegen de territoriale integriteit van Marokko. "Het is ook Algerije dat de lobbyistengroep Independent Diplomat betaalt om campagnes voor Polisario te maken en online propaganda te voeren. Nu pas pas neemt Algerije deel aan de gesprekken. Het is heel normaal dat Algerije, de bron van dit geschil, tot het einde aan tafel blijft" voegde hij eraan toe.

Algerije nam deel aan twee door de VN gesponsorde gesprekken die in december 2018 in Zwitserland en op MACH2019 werden gehouden. Tijdens de twee bijeenkomsten riep de persoonlijke afgezant van VN-secretaris-generaal, Horst Kohler, alle bij het conflict betrokken partijen op constructief te werken en bij te dragen aan het door de VN geleide politieke proces.

De rol van Algerije werd ook benadrukt in de nieuwe VN-resolutie 2468, waarin Algerije werd genoemd als de belangrijkste partij bij het conflict in plaats van slechts een buurstaat bij het regionale conflict. Algerije heeft lang de taal van de resolutie van de Veiligheidsraad gebruikt om zijn rol in het conflict in de Westelijke Sahara te bagatelliseren. Algerije geeft er de voorkeur aan enkel als waarnemer te worden gezien en niet als hoofdpartij bij het geschil. De nieuwe resolutie verwees echter naar alle partijen, dus ook Algerije, als integraal onderdeel van het conflict, en de zoektocht naar een duurzame oplossing. In het document worden alle partijen opgeroepen meer samen te werken om vooruitgang te boeken op weg naar een politieke oplossing.

De Marokkaanse diplomaat gaf ook achtergrondinformatie over de geschiedenis van het geschil en benadrukte dat de kwestie van de Westelijke Sahara "niet uit 1963 of 1975 stamt". Hilale legde uit dat het onderwerp nogal "verankerd is in de geschiedenis van Marokko en zijn identiteit". Hij benadrukte ook dat het betwiste gebied van Marokko was lang voordat de Spaanse kolonisatie eind 19e eeuw plaatsvond. De regio is "nooit een terra-nullius geweest maar eerder een deel van het nationale grondgebied van Marokko", beweerde Hilale.

"Dit werd bevestigd door het advies van het Internationaal Gerechtshof in 1975, waarin het bestaan ​​werd erkend van banden van loyaliteit van de bevolking van de Sahara aan de koningen van Marokko en het gezag van de Marokkaanse soevereinen over deze regio."

© MAROKKO.NL 2019
marokko
westelijke sahara
algerije
tindouf
polisario
vn
omar hilale
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi