To Fast and to Be Furious: roken en Ramadan

buitenland
19
9 mei 11:19
Terwijl de Ramadan in het teken staat van zelfbeheersing en spiritualiteit ziet Marokko juist een toename in criminaliteit tijdens de heilige maand.
Hoewel het de bedoeling van de Ramadan is dat men zich concentreert op de relatie met Allah (swt), zorgen ontwenningsverschijnselen overdag voor een piek in onhandelbaar gedrag, agressie en geweld op straat. Vooral onder rokers.

In 2016 meldde de Wereldbank dat 47% van de Marokkaanse mannen rookt, een hoger percentage dan het wereldwijde gemiddelde van 34%, en 40% van de mannen in de Arabische wereld. Gedurende de Ramadan hebben veel rokers het hier maar moeilijk mee wat leidt tot veel nervositeit. Nicotinegebrek gepaard met honger en dorst leidt overdag tot veel ruzie en argumenten. In 2016 waren er in de eerste dagen van de Ramadan veel opstootjes, waarvan sommige zelfs met dodelijke afloop.

"Tramdina"
In Marokko staat dit gedrag bekend als 'tramdina', wat wijst op een psychologische staat van het vasten. Uit een recente studie uitgevoerd aan de Hassan II universiteit over prikkelbaarheid tijdens de Ramadan blijkt dat deze significant hoger was bij rokers dan bij niet-rokers vóór aanvang van de vastenmaand. De prikkelbaarheid nam gedurende de ramadan toe en bereikte zijn hoogtepunt aan het eind van de maand. Rokers en niet-rokers hadden een vergelijkbaar prikkelbaarheidspatroon in de loop van de tijd, maar de prikkelbaarheid nam bij rokers significant meer toe dan bij niet-rokers.

Behalve hogere criminaliteitscijfers leidt een gebrek aan voedsel en waterinname tot meer verkeersongevallen gedurende de maand als gevolg van zowel de prikkelbaarheid als het onvermogen om te focussen.

Sommige mensen gebruiken de Ramadan als excuus om extra bitter te zijn en om anderen rondom hen te beledigen, voorbijgaande aan het doel van deze mooie maand om juist spiritueel en vredelievend te zijn.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan 2019
tramdina
roken
agressie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
gabon
vriendschappelijk
vahid halilhodžić
turkije
syrië
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
golaso
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi