Studie: 80% van de Marokkanen verricht dagelijks het gebed.

marokko
58
9 mei '19
Dat is een flink aantal vergeleken met het wereldgemiddelde van 49%

De Amerikaanse feitenbank PEW Research heeft op 1 mei een studie vrijgegeven waarin het niveau van religieuze toewijding en het gebed over de hele wereld werd vergeleken. De studie legde verbindingen tussen het onderwijs en het economische niveaus van een land en de mate van spiritualiteit. In Noord-Afrika heeft Algerije het hoogste percentage van mensen die dagelijks het gebed verrichten; 88%. Marokko loopt iets achter, maar met 80% nog steeds ver boven andere landen in de regio.

Volgens het onderzoek bidden 72% van de Egyptenaren, 67% van de Tunesiërs en 52% van de Libanese respondenten dagelijks. Het hoogste niveau in de wereld is in Afghanistan, waar 96% van de respondenten aangaf dat ze dagelijks bidden. Nigeria staat op het Afrikaanse continent bovenaan met ruim 95% die dagelijks het gebed verricht. Van de Nigeriaanse bevolking is ongeveer de helft moslim en 40% is christen. 

Welvaart en religie Het rapport heeft een economische verklaring voor religieuze toewijding in regio's die een hoog gebedspercentage hebben. De religieuze toewijding houdt volgens de studie een sterk verband met de mate van veiligheid en zekerheid die mensen voelen in het dagelijks leven. In tegenstelling tot veel moslimlanden, hebben landen in Europa en Azië de laagste percentages van dagelijks gebed. In Spanje bidt 23% van de volwassenen dagelijks, in Engeland 6% en in China 1%. "Minder rijke landen hebben de neiging om een hoger percentage van dagelijkse religieuze aanbidding te hebben", en in elk land waar "ten minste 70% van de volwassenen beweert elke dag te bidden is het Bruto Nationaal Product (BNP) per hoofd van de bevolking lager dan $20.000.", aldus de schrijvers van het rapport.

Midden-Oosten en Noord-Afrika  Het Midden-Oosten en Noord-Afrika scoren bovengemiddelde in landen met een BNP van minder dan $20.000. In het Midden-Oosten heeft Israël het laagste percentage, waar het BNP per hoofd van de bevolking $34.000 is en slechts 27% van de respondenten zegt elke dag te bidden.

Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt in Marokko $ 3000 met het gebedspercentage van 80%. In Egypte, waar het gebedsvolume 72% bedraagt, is het BNP per hoofd van de bevolking $11.000. In Afghanistan, waar het dagelijks gebed 96% bereikt, is het BNP per hoofd slechts $2000. De meeste rijke landen scoren een laag gebedsniveau. Volgens het onderzoekscentrum zijn 'stijgende opleidingsniveaus vaak nauw verbonden met economische ontwikkeling', wat vaak leidt tot een lagere religieuze identiteit.

De Verenigde Staten is echter het enige land waarvan het BNP per hoofd van de bevolking meer dan $30.000 bedraagt met een gebedspercentage van meer dan 40%. Meer dan 55% van de Amerikanen meldden dagelijks te bidden.

Ramadan De heilige maand Ramadan belicht de religieuze toewijding in Marokko. Gedurende de vastenmaan gaan veel Marokkanen naar moskeeën om gedurende de dag te bidden en vooral na het verbreken van hun vasten om de Taraweeh te verrichten.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
bidden
religie
islam
onderzoek
ramadan 2019
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?