Qatar verzoekt Saoedi-Arabië restricties pelgrims op te heffen

buitenland
8
12 mei 10:21
Qatar heeft Saoedi-Arabië aangespoord om de 'obstakels en beperkingen' op te heffen die zijn opgelegd aan Qatari's die de moslimbedevaart naar Mekka wensen te maken
Het pleidooi van Doha komt nadat Saoedi-Arabië heeft aangekondigd dat het een elektronisch registratiesysteem voor Qatar's onderdanen die de bedevaart willen maken heeft ingevoerd. Enkel na online geregistreerd te zijn kunnen de Qatari's aankomen op Saoedische luchthavens in Jeddah en Medina, melden de Saoedische autoriteiten in een verklaring die dinsdag door het officiële Saoedische persbureau (SPA) werd doorgegeven.

Maar het mensenrechtencomité van Qatar meldt dat de maatregel "onvoldoende" is omdat als gevolg van het diplomatieke geschil het luchtverkeer tussen beide landen volledig geblokkeerd blijft, en de enige landovergang ook al werd afgesloten door de Saoedische regering.

Het Qatarese Ministerie van Islamitische Zaken beschuldigd Ryad van het blijven opleggen van beperkingen die de Qatari's beletten om de belangrijke islamitische bedevaart te maken. Hij wees er met name op dat reisagenten in Qatar die het verblijf van de pelgrims willen organiseren, in tegenstelling tot reisagenten uit andere landen, niet naar Saoedi-Arabië mogen reizen om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Qatar eist nu dat alle "discriminerende" maatregelen tegen de Qatari's opgeheven werden.

In 2016, een jaar voordat Saoedi-Arabië en haar bondgenoten een lucht-, zee- en landblokkade oplegden aan het Golf-emiraat, hadden ongeveer 12.000 Qatar-onderdanen de Hadj (pelgrimstocht naar Mekka) verricht. Sinds 5 juni 2017 zijn het er slechts een paar dozijn; de Saoedi's hebben tijdens de laatste twee edities heel kort de grenzen geopend om de pelgrims te laten passeren.

De Saoedi's beschuldigen Doha van het ondersteunen van extremistische bewegingen, wat Qatar categorisch ontkent. De Saoedi's bekritiseren ook het emiraat voor het onderhouden van te nauwe relaties met Iran, de grote rivaal van Ryad.
© MAROKKO.NL 2019
saoedi-arabie
qatar
hadj
mekka
bedevaart
iran
ryad
jeddah
medina
doha
emiraten
blokkade
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
afrika cup
donald trump
can 2019
teheran
caf
syrië
egypte
washington
terrorisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
spanje
politie
eredivisie
mohammed vi
hervé renard
rabat
daesh
hakim ziyech