Bloed doneren in moskeeën na taraweeh

marokko
1
12 mei '19
De campagne om 23.000 bloeddonaties in te zamelen vindt plaats in 180 moskeeën tijdens de Ramadan. Moskeeën zijn goed voor 90% van de bloeddonaties.

Bloedcentra's halen tijdens de Ramadan niet genoeg binnen. Net als in voorgaande jaren lanceert het National Center for Blood Transfusion and Hematology (CNTSH) de nationale bloeddonatiecampagne tijdens de Ramadan. De campagne, met als thema "Samen zorgen voor zelfredzaamheid in bloed gedurende de maand Ramadan" wordt uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Mohammed VI.

Dr. Mohamed Benajiba, directeur van het CNTSH, zegt dat bloeddonaties in 180 moskeeën in verschillende steden van het Koninkrijk zullen plaatsvinden. "Het doel van deze operatie is om aan het einde van de Ramadan 23.000 donaties in te zamelen. De stichting houdt zich bezig met de promotie- en bewustmaking, terwijl het praktische deel wordt verzorgd door bloedtransfusiecentra en bloedbanken".

Bloed geven kan in de moskee na het Taraweeh gebed. Naast de 180 moskeeën zijn nog zo'n 50 verenigingen tijdens de Ramadan betrokken bij de campagne. De inzameling zal in deze gevallen worden gedaan in de gebouwen van deze verenigingen. Het CNTSH heeft voor de campagne ook 4 mobiele bloedbanken (bloedtransfusietrucks) ingezet in Casablanca, Rabat en Fez. Dr. Benajiba zegt dat de campagne elk jaar een succes is. Mensen, aangemoedigd door de heilige vastenmaand, mobiliseren zich massaal om bloed te geven.

Volgens de laatste cijfers van Dr. Benajiba waren de bloedvoorraden afgelopen weekend 6.000 bloedzakken, wat voldoende is voor 7-dagen. In sommige steden van het Koninkrijk is de situatie nog steeds kritiek, met name Casablanca kampt al tijden met een ernstig tekort aan bloed terwijl de vraag blijft toenemen. "In Casablanca is er slechts voorraad voor 3 dagen, in Fez 4 dagen, en in Rabat en Marrakech 5 dagen." aldus Dr. Benajiba.

Het uiteindelijk doel is om op nationaal niveau dagelijks 900 tot 1.000 donaties te bereiken zodat de 700 tot 800 patiënten die dagelijks bloed nodig hebben geholpen kunnen worden.

Bloed is beperkt houdbaar; tweeënveertig dagen voor rode bloedcellen en slechts vijf dagen voor bloedplaatjes. Vandaar het belang van regelmatig bloed geven.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan 2019
bloeddonaties
cntsh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi