OM vervolgt vader ontvoerde meisje Insiya

algemeen
7
13 mei '19
Het Openbaar Ministerie (OM) wil binnen afzienbare termijn overgaan tot vervolging van de vader van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya, Shehzad H.

Dat heeft het OM maandag gezegd tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. Insiya is na de ontvoering door haar vader meegenomen naar India, waar beiden nog steeds verblijven. Vorig jaar oktober hield de rechtbank in Amsterdam het proces tegen de zes verdachten aan om nog een ultieme poging te ondernemen H. te horen als getuige. Dat is niet gelukt. De advocaten van de verdachten willen dat het nogmaals wordt geprobeerd, omdat de zaak niet kan worden afgedaan zonder een verklaring van H., de vermoedelijke organisator van de ontvoering.

Het OM wil dat de zaak wordt afgedaan. Er is genoeg moeite gedaan om H. te spreken te krijgen en het is onaannemelijk dat hij binnen een aanvaardbaar tijdsbestek alsnog zou kunnen worden gehoord. Als de rechtbank uitspraak heeft gedaan in de zaak tegen de zes verdachten, wil het OM H. dagvaarden. Hij zal in dat geval bij verstek worden berecht; dat hij naar Nederland zou komen, is zo goed als uitgesloten.

Ontvoering
Insiya werd op 29 september 2016 met geweld uit het huis van haar oma in Amsterdam weggehaald en overgedragen aan haar vader. De ontvoering was tot in de puntjes voorbereid.

De rechtbank beraadt zich over de vraag of de zaak opnieuw moet worden aangehouden. Als het proces wordt voortgezet, zal het OM deze week de strafeisen formuleren.

© ANP 2019
om
ontvoerd door vader
ontvoerd meisje
shehzad h
india
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?