Sri Lanka: Geweld tegen moslims neemt toe

buitenland
17
13 mei '19
De overheid blokkeert tijdelijk veel social media kanalen, waaronder Facebook en WhatsApp, om mensen te stoppen met het aanzetten tot geweld tegen moslims

Sri Lanka voerde zondag een avondklok in na aanvallen op moskeeën en bedrijven in handen van moslims in de ergste onrust sinds de aanslagen op Paaszondag. Veiligheidstroepen vuurden waarschuwingsschoten om de menigten te verspreiden, maar het geweld verspreidde zich naar nabijgelegen steden waar bedrijven van moslims ook werden aangevallen.

Het belangrijkste orgaan van islamitische geleerden op het eiland, de All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), zei tegen persbureau Reuters dat er een verhoogde achterdocht is naar alle moslims. "We doen een beroep op de moslimgemeenschap om geduldiger te zijn en onnodige berichten op social media te vermijden," aldus de woordvoerder van ACJU. Sri Lanka heeft het tijdelijk verbod op sociale media ingezet om verspreiding van onjuiste informatie en geruchten te stoppen. Op Twitter meldde de grootste mobiele telefoonoperator van Sri Lanka, Dialog, dat het instructies had ontvangen om ook Viber, IMO, Snapchat, Instagram en YouTube te blokkeren.

Sri Lanka staat sinds de aanslagen door zelfmoordterroristen op 21 april op scherp. Moslims vormen ongeveer 10 procent van de 21 miljoen inwoners van Sri Lanka, en christenen ongeveer 7,6 procent. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat er "een zorgwekkende trend gaande is van aanvallen tegen de moslimgemeenschap in Sri Lanka" na de aanslagen op Paaszondag.

De laatste onrust ontstond nadat katholieke kerken voor het eerst sinds de aanslagen hun openbare zondagsmis hervatten. Sri Lanka bevindt zich sinds de aanslagen in een noodtoestand waardoor veiligheidstroepen en politie uitgebreide bevoegdheden hebben gekregen om verdachten te arresteren en voor lange tijd vast te houden.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2019
sri lanka
daesh
aanslagen
paaszondag
terreur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi