Marokko: Het legaliseren van cannabis kan 10 miljard DH opleveren

buitenland
33
13 mei 19:40
De legale cannabismarkt van Afrika zou tegen 2023 jaarlijks meer dan $7,1 miljard dollar waard kunnen zijn
Volgens het gedetailleerde rapport van 'Prohibtion Partners' over de legale cannabisindustrie in Afrika kan het continent aanzienlijke voordelen behalen door cannabis te legaliseren. In Marokko, waar de markt momenteel illegaal is wordt de waarde van de industrie geschat op $10 miljard dollar, en houdt het 800.000 mensen aan het werk, aldus het 'Morocco Network for Industrial and Medicinal Use of Cannabis'.

Marokko produceert een groot deel van de hasj in de wereld; Met een gemiddelde jaarlijkse productie van meer dan 750 ton cannabis was Marokko tussen 2002-2010 de grootste producent ter wereld, voordat een studie uit 2012 Afghanistan als de grootste producent aanwees. Sinds 2016 is Marokko weer 's werelds grootste leverancier van cannabis, 42% procent van de cannabis wereldwijd komt volgens de International Narcotics Control Board uit Marokko. Van alle hasj die vorig jaar in beslag werd genomen, is 72% afkomstig uit Marokko. Zo'n 70% van de geconsumeerde hasj in Europa wordt geproduceerd in Marokko. 

Ongeveer 80% van de in Marokko geproduceerde cannabis wordt geëxporteerd en slechts 20% wordt gebruikt voor lokale consumptie. Onderzoeken uitgevoerd onder jongeren tussen 11 en 23 jaar oud (noord en centraal Marokko) meldde dat 8,1% weleens cannabis gebruiken.

Verboden
Cannabis is sinds de onafhankelijkheid van Marokko verboden, maar de productie ervan in de Rif-regio kent een informeel gedoogbeleid. Het belang van cannabis voor de nationale economie heeft geleid tot een nationaal debat om cannabis te legaliseren. In 2009 ontving Fouad Ali el Himma brede steun van Marokkaanse politici voor zijn voorstel om cannabis te herclassificeren als traditioneel Marokkaans kruidenmiddel in plaats van een gevaarlijke drug, en riep tevens op tot verminderde vervolging van telers.

In 2014 presenteerde de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) een wetsvoorstel dat de consumptie van recreatieve cannabis illegaal zou houden, maar telers zou reguleren en de productie van cannabis zou reoriënteren naar legale medicinale en industriële producten. Maar dat gaat de islamistische regeringspartij PJD vooralsnog te ver.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
hasj
cannabis
sativa
hennep
legaliseren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
moord
politie
israel
amsterdam
justitie
baby
leger
beni mellal
irak
peter r. de vries
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso