WhatsApp dicht vlug Israëlisch afluisterlek

algemeen
1
14 mei '19
WhatsApp heeft een recent ontdekt afluisterlek maandag gedicht. De berichtendienst, onderdeel van Facebook, merkte begin mei dat er een kwetsbaarheid in de software zat waarmee afluistersoftware kon worden geïnstalleerd.

WhatsApp raadt alle gebruikers aan om de app zo snel mogelijk te updaten, in een reactie tegen Reuters.

De installatie van de spionagesoftware zou op de smartphone van de gebruiker terechtkomen via een kwetsbaarheid in de belfunctie van WhatsApp. De malafide software zou op smartphones geïnstalleerd worden door die persoon via WhatsApp te bellen, zelfs als die persoon het gesprek niet aannam.

Volgens Financial Times (FT) is deze spionagesoftware ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden, zo schrijft FT. De krant baseert zich daarbij onder meer op een anonieme handelaar in zogenoemde spyware. De kwetsbaarheid zou gebruikt zijn om een mensenrechtenadvocaat af te luisteren. De producten van NSO zijn vaker in verband gebracht met misbruik door de overheden van Mexico en Saoedi-Arabië, onder meer rond de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

© ANP 2019
whatsapp
berichtendienst
menlo park
facebook
financial times
overheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?