Iran leeft afspraken atoomakkoord na VS ook niet meer na

buitenland
0
15 mei 13:41
Iran is gestopt met meerdere verplichtingen die zijn opgenomen in het atoomakkoord. De Nationale Veiligheidsraad heeft daartoe opgeroepen, meldt het Iraanse persbureau ISNA.
Een functionaris van de veiligheidsraad heeft anoniem tegen het persbureau gezegd dat het meer verrijkt uranium gaat produceren. Het in 2015 vastgestelde maximum laat Iran dus los. Ook wordt meer zwaar water gemaakt dan was toegestaan volgens het atoomakkoord. Zwaar water wordt onder meer gebruikt om waterstofbommen te maken.

Het atoomakkoord werd in 2015 gesloten, maar de Verenigde Staten stapten er vorig jaar uit. Iran liet de andere ondertekenaars van het akkoord vorige week weten een aantal afspraken niet meer te zullen naleven.

Sancties VS
De Amerikaanse president Donald Trump liet zich sinds 2015 al diverse keren kritisch uit over het akkoord, dat hij ‘de slechtste deal ooit’ noemde. Volgens hem bleef Iran in tegenspraak met aan de EU en Amerika gedane beloften in het geheim doorgaan met de ontwikkeling van kernwapens. Premier Benjamin Netanyahu van aartsrivaal Israël kwam eind april met onthullingen van "buitgemaakte Iraanse documenten", waaruit zou blijken dat het zogeheten Project Amad, voor het ‘ontwerpen, bouwen en testen’ van kernwapens, nog springlevend is. De VS legde in augustus vorig jaar sancties op aan Iran.

VS stapte als eerste uit deal
Het Witte Huis zag in de onthullingen een bevestiging van wat Trump en zijn regering al vermoedden, maar de EU was niet onder de indruk. Mogherini noemde de bewijzen destijds al ‘niet overtuigend’, en zei in gesprek met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif direct dat Brussel de deal in stand wil houden. Een week na Netanyahu’s presentatie stapte Amerika definitief uit het akkoord, waarna diverse Europese ministers zochten naar manieren om dat toch in stand te houden. 
© ANP 2019
iran
vn veiligheidsraad
persbureau
nationale veiligheidsraad
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
terrorisme
teheran
moskee
genocide
golf
openbaar vervoer
bosnië en herzegovina
vision 2030
palestina
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn