Illegale abortuszaak: Politicus één van de zes verdachten

marokko
2
16 mei '19
De illegale abortussen werden uitgevoerd in het appartement van de politicus (MH), behorend tot de Socialistische Partij (PPS).

Volgens bronnen van "Alyaoum24" omvat het illegale abortusnetwerk ook een 29-jarig politicus. De man is lid van de Socialistische Partij (PPS), is tevens journalist en lid van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten. In officiële stukken van de rechtbank staat de man aangeduid met de afkorting M.H.

De illegale abortussen kwamen onlangs aan het licht nadat een foetus werd ontdekt op een braakliggend terrein in Marrakech. Onderzoek leidde de autoriteiten o.a. naar een piloot en een 3-tal artsen. De piloot gebruikte de vluchten voor zijn werk als dekmantel voor de aankoop van illegale drugs. De piloot kocht o.a. de drug Artotec, een medicijn dat reumatische aandoeningen behandelt en sinds juni beperkt te koop is vanwege het illegale gebruik bij abortussen.


Werkwijze De artsen schreven Artotec-recepten uit voor de vader van de piloot, die vermoedelijk aan een reumatische ziekte lijd, vervolgens kocht de piloot de medicijnen bij verschillende apotheken in Spanje, waar het medicijn ongeveer €12,- kost. De student en de twee artsen hadden het appartement van de politicus in Marrakech opgezet als illegaal abortuscentrum. De vrouwen betaalden tussen de 3.000 en 3.500 DH voor een behandeling. De groep heeft naar verluidt zo'n 30 illegale abortussen uitgevoerd. De verdachten riskeren een gevangenisstraf van één tot zes maanden, maar kan oplopen tot wel vijf jaar als deelname aan een groter illegaal netwerk kan worden bewezen.

In Marokko is het laten uitvoeren van abortus illegaal en strafbaar tot wel tien jaar gevangenisstraf, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Momenteel is een wetsvoorstel in de maak om zwangerschapsafbreking als gevolg van verkrachting, incest of aangeboren misvormingen als uitzondering toe voegen.

Volgens de Marokkaanse Vereniging voor de bestrijding van illegale abortus (AMLAC) worden dagelijks tussen de 600 en 800 illegaal abortussen uitgevoerd in Marokko, soms in clandestiene klinieken die wel aan bepaalde normen voldoen maar andere keren uitgevoerd door 'genezers' met thuismethoden zonder enige medische standaard. De oprichter en president van AMLAC, Chafik Chraibi, is zeer kritisch over het wetsvoorstel. "Het nieuwe wetsvoorstel zal niet eens 10% van de gevallen dekken" betreurt hij. Hij ontvangt "elke dag" nieuws van gearresteerde artsen en verpleegkundigen voor het illegaal uitvoeren van abortussen, meestal worden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot drie jaar. "Helaas gaan we niet richting een grotere tolerantie, maar juist het tegenovergestelde" klaagde hij.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
abortus
piloot
policitus
amlac
chafik chraibi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?