Psychische staat terreurverdachte CS Jawed S onbekend

algemeen
0
17 mei '19
Wel zijn er volgens het PBC aanwijzingen voor psychische problemen.

Onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft niet uitgewezen of Jawed S., die wordt verdacht van de terreuraanslag op het Centraal Station in Amsterdam, verminderd toerekeningsvatbaar was. S. heeft namelijk beperkt meegewerkt aan het onderzoek, waardoor er onvoldoende conclusies kunnen worden getrokken over zijn geestelijke toestand. 

Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) tijdens een voorbereidende zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. S. had eerder aangegeven dat hij wilde meewerken, maar heeft die toezegging na een of twee gesprekken ingetrokken. Waarom hij dat deed, kon zijn advocaat niet zeggen.

De verdachte stak op 31 augustus in een hal van het station twee Amerikaanse toeristen neer. De politie schakelde hem uit door hem met twee kogels neer te schieten. Een van de slachtoffers zit in een rolstoel. Hij kan niet werken en krijgt volgens zijn advocaat ook niet betaald. Aan de schadeclaim wordt nog gewerkt.

Opnames Volgens het OM komen de slachtoffers naar de inhoudelijke behandeling van het proces begin september. Ze willen ook een slachtofferverklaring voorlezen.

S., die vrijdag twintig jaar is geworden, was niet aanwezig. Zijn advocaat vroeg de rechtbank opnieuw om camerabeelden die zouden zijn gemaakt in de vijf minuten voordat zijn cliënt werd neergeschoten door de politie. S. meent volgens de raadsman dat het niet nodig was om hem neer te schieten. Het is niet bekend of deze opnames er nog zijn.

Dreigement herhaald S. heeft verklaard dat hij vanuit zijn verblijfplaats in Duitsland naar Nederland was gereisd om de profeet Mohammed te verdedigen. PVV-leider Geert Wilders had de profeet volgens hem beledigd met het uitschrijven van een cartoonwedstrijd. Op een eerdere zitting had hij zijn dreigement herhaald dat hij met Wilders wilde afrekenen.

Op 16 juli is er een volgende niet-inhoudelijke zitting.

© MAROKKO.NL 2019
jawed s
terreuraanslag
pieter baan centrum
schietpartij
om
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi