VN: Zand-dieven verwoesten Marokkaanse stranden

buitenland
6
18 mei 9:48
Illegale zandwinning vernietigt Marokkaanse stranden en bedreigen de kustlijn meldt het VN-milieuprogramma.
Zand wordt gebruikt voor het maken van beton, asfalt en glas en speelt daarom een ​​belangrijke rol in de industriële ontwikkeling en de bouwsector. Sommige zandwinning wordt uitgevoerd door gereguleerde multinationals, maar helaas ook heel vaak illegaal.

In Marokko is de helft van de zandwinning, ongeveer 10 miljoen kubieke meter per jaar, afkomstig van illegale kustzand-winning. Het zand wordt vaak verwijderd van stranden om woningen, wegen en andere infrastructuur te bouwen. In het VN-rapport wordt met name de aandacht gevestigd op de kustlijn tussen Safi en Essaouira, halverwege de Marokkaanse kust, waarbij de smokkelaars van zand het strand hebben veranderd in een rotsachtig landschap.

Ook voor de bouw van hotels en voor andere toerismegerelateerde infrastructuur wordt vaak illegaal gewonnen zand gebruikt. Ironisch genoeg heeft de illegale winning van dit zand op zijn beurt de belangrijkste toeristische attractie zelf vernietigd: het strand.

Het VN-rapport herinnert eraan dat door de groeiende wereldbevolking, toenemende infrastructuur en ontwikkelingsprojecten de vraag naar zand toeneemt. Maar zand is echter geen oneindige bron en de ongecontroleerde extractie van zand kan ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de maatschappij.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
vn
strand
zand
milieu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
moskee
palestina
vn
politiegeweld
iran
amine radi
houthi
duitsland
terrorisme
ongeluk
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech