VN: Zand-dieven verwoesten Marokkaanse stranden

marokko
6
18 mei '19
Illegale zandwinning vernietigt Marokkaanse stranden en bedreigen de kustlijn meldt het VN-milieuprogramma.
Zand wordt gebruikt voor het maken van beton, asfalt en glas en speelt daarom een ​​belangrijke rol in de industriële ontwikkeling en de bouwsector. Sommige zandwinning wordt uitgevoerd door gereguleerde multinationals, maar helaas ook heel vaak illegaal.

In Marokko is de helft van de zandwinning, ongeveer 10 miljoen kubieke meter per jaar, afkomstig van illegale kustzand-winning. Het zand wordt vaak verwijderd van stranden om woningen, wegen en andere infrastructuur te bouwen. In het VN-rapport wordt met name de aandacht gevestigd op de kustlijn tussen Safi en Essaouira, halverwege de Marokkaanse kust, waarbij de smokkelaars van zand het strand hebben veranderd in een rotsachtig landschap.

Ook voor de bouw van hotels en voor andere toerismegerelateerde infrastructuur wordt vaak illegaal gewonnen zand gebruikt. Ironisch genoeg heeft de illegale winning van dit zand op zijn beurt de belangrijkste toeristische attractie zelf vernietigd: het strand.

Het VN-rapport herinnert eraan dat door de groeiende wereldbevolking, toenemende infrastructuur en ontwikkelingsprojecten de vraag naar zand toeneemt. Maar zand is echter geen oneindige bron en de ongecontroleerde extractie van zand kan ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de maatschappij.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
vn
strand
zand
milieu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi