Rabbi's in Israël roepen op tot boycot Eurovisie: 'ontheiliging' van de sabbat

buitenland
14
18 mei '19
Vooraanstaande Israëlische ultra-orthodoxe rabbijnen hebben opgeroepen tot afkeuren van het Eurovisie Songfestival
Het Songfestival vindt dit jaar plaats in Tel Aviv. De Sabbat, van vrijdag- tot zaterdagavond, eindigt net voor het begin van de finale, maar er zullen al eerder repetities en voorbereidingen plaatsvinden. De Joodse religie verbiedt echter werken, rijden of verlichting van elektriciteit op deze heilige dag, en moedigt in plaats daarvan Torahstudie aan, synagoge gebed of slaap.

De ultraorthodoxen, die ongeveer 10% van de Israëlische bevolking uitmaken, volgen de strikte joodse voorschriften in alle aspecten van hun leven. De organisatoren van het Eurovisie Songfestival bereiden zich voor om "de heilige en glorieuze dag van de sabbat publiekelijk en stralend te ontheiligen, God bewaar ons", schreef Rabbi Chaim Kanievsky in een boodschap ondersteund door een andere prominente rabbijn, Gershon Edelstein. "Ze dwingen veel mensen om op zaterdag te werken, we kunnen niets doen tegen processen die onze aanwezigheid in dit heilige land bedreigen," zei de 91-jarige rabbijn. "We roepen op tot het gebed en smeken God om ons te beschermen," voegde hij eraan toe, en spoorde de gelovigen aan om de synagogen op vrijdagnacht te bezoeken.

Het Eurovisie geeft de aanhoudende confrontatie in Israël tussen het naleven van Joodse regels en het moderne leven goed weer. Het moderne leven zoals het gebruik van het openbaar vervoer op zaterdag of de vrijstelling van militaire dienst voor studenten van talmoedsscholen. is in strijd met de strikte joodse voorschriften.

De wrijving weerhoudt de streng ultraorthodoxe echter niet om deel te nemen aan het openbare leven en deel uit te maken van de regeringscoalitie die Benjamin Netanyahu na zijn recente overwinning gaat leiden. De ultraorthodoxen vertegenwoordigen de derde macht in het nieuw gekozen parlement. De premier verzekerde de leiders van ultraorthodoxe partijen dinsdag dat Eurovisie een internationale onderneming is "waar de regering geen controle over heeft". "De regering probeert de sabbat niet te ontheiligen, de meeste deelnemers (Eurovisie) komen uit het buitenland en zijn niet Joods", schreef Netanyahu.
© MAROKKO.NL 2019
israel
eurovisie songfestival
rabbi
sabbat
boycot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi