Bezorgdheid om Amerikaans-Iraans conflict

buitenland
2
18 mei '19
De spanningen tussen Washington en Iran zijn de afgelopen dagen opgelopen.

De Amerikaanse olieproducent ExxonMobil heeft al zijn buitenlands personeel uit West-Qurn, een van de grootste olievelden in Irak, geëvacueerd en naar Dubai gebracht. Dat melden verschillende bronnen zaterdag aan persbureau Reuters.

De productie bij het olieveld wordt niet beïnvloed door de evacuatie en wordt gewoon voortgezet door Iraakse ingenieurs, aldus Iraakse functionarissen tegen het persbureau.

De regio is bezorgd over een mogelijk Amerikaans-Iraans conflict.

Vliegen boven Golf Eerder vandaag waarschuwden de overkoepelende Amerikaanse luchtvaartorganisatie (FAA) de Amerikaanse maatschappijen die over de Golf vliegen voorzichtig te zijn "vanwege de toegenomen militaire activiteiten en de toegenomen politieke spanningen in de regio".

Het advies, dat ook betrekking heeft op het luchtruim boven de Golf van Oman, komt te midden van de toenemende spanningen tussen de VS en Iran.

Washington heeft de economische sancties verscherpt en zijn militaire aanwezigheid in het gebied versterkt. De VS beschuldigen Iran bedreigingen te hebben geuit aan het adres van Amerikaanse troepen in de regio. Eerder deze week heeft de regering van president Donald Trump niet-essentieel diplomatiek personeel uit Irak laten vertrekken vanwege de dreigementen van door Iran gesteunde Iraakse gewapende groepen.

Teheran beschrijft die stappen als ¨psychologische oorlogvoering" en een "politiek spel".

© ANP 2019
vs
iran
politiek
washington
golf oman
irak
teheran
donald trump
exxonmobil
basra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi