Israël: Landen staan niet te springen om ambassade te openen in Jeruzalem

buitenland
3
19 mei '19
Een jaar nadat de VS haar ambassade verhuisde naar Jeruzalem heeft alleen Guatemala het voorbeeld van Trump gevolgd.

Op 14 mei 2018 wordt de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem met veel tamtam ingehuldigd. Een ceremonie bijgewoond door Ivanka Trump, haar man Jared Kushner (haar vaders politieke adviseur), John Sullivan en 12 leden van het Amerikaanse Congres. Premier Benjamin Netanyahu was enthousiast. Naast de aanwezigheid van zijn vooraanstaande gasten uit Washington, kon hij rekenen op de aanwezigheid van diplomaten uit 32 landen die betrekkingen onderhouden met Israël. Guatemala volgde de VS en verhuisde twee dagen later haar ambassade.

Op 26 december 2017 onthulde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken dat haar regering "contact heeft met ten minste tien landen, sommigen van hen in Europa" voor de verhuizing van hun ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem, maar sinds dit collectieve Zion-orgasme de eerste weken na de twee inwijdingen, lopen andere landen de deur niet echt plat.

Paraguay kwam, nadat president Mario Abdo Benitezzelfs in augustus 2018 aan de macht kwam, terug op haar eerdere beslissing. Woedend en kinderachtig reageerde Netanyahu door zijn ambassade in Asuncion te sluiten. Roemenië, Zuid-Soedan en de Filippijnen aarzelen zelf nog steeds. In Brazilië heeft president en Israël-fanboy Jair Bolsonaro ook zijn toegezegde verhuizing gestand. Hij overweegt in plaats daarvan een "commercieel kantoor" te openen, meldt Reuters op 13 maart. Tegenover Reuters legt de Braziliaanse vice-president Hamilton Mourao uit dat dat komt uit angst van zijn regering voor de impact van een dergelijke verhuizing op de Braziliaanse export naar Arabische landen, waaronder ongeveer $5 miljard halal vlees.

Het is duidelijk dat het, grotendeels door Israël gefabriceerde enthousiasme, inmiddels is vervaagd. Op 14 mei 2018 doodde het Zion-leger, tijdens de inwijding van de Amerikaanse ambassade in de heilige stad, 62 Palestijnen, waaronder zeven kinderen. De Palestijnse slachtoffers werden vermoord toen deze deel namen aan de terugkeermars (Al Awda). Een bloedbad dat de ceremonie van de verhuizing had overschaduwd.

De Europese Unie heeft ook een rol gespeeld in het onderdrukken van de verhuisgriep die vooral onder EU-leden in Oost-Europa heerste, met name Roemenië en Tsjechië. De Arabische Liga veroordeelde de verhuizingen van de Amerikanen en Guatemalanen, maar daar bleef het verder bij. Van tijd tot tijd worden landen gespamd door de Israëliërs om ze te verleiden tot verhuizing van hun ambassades.

Marokko heeft eind maart een formeel staatsbezoek aan Roemenië uitgesteld, en de koning van Jordanië heeft een reis naar dit land geannuleerd. Twee maatregelen om het voornemen van de Roemeense premier om de VS en Guatemala te volgen te bekritiseren.

© MAROKKO.NL 2019
vs
israel
ambassade
tel aviv
jeruzalem
palestina
trump
netanyahu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi