Bank Al Maghrib: Amazigh bankbiljetten op komst?

marokko
2
20 mei '19
De wetswijziging om Amazigh in bankbiljetten en munten te introduceren is aangenomen. Het voorstel moet nog wel door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.
Het amendement ontving 15 stemmen vóór, en 13 stemmen tégen. De wijzigingen hebben betrekking op clausule 57 van de wet en biedt de Marokkaanse centrale bank de mogelijkheid om definities als grootte, kleuren en andere kenmerken van bankbiljetten en munten te bepalen.

De politieke partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) is er in geslaagd een paragraaf toe te voegen waarin staat dat de gedrukte of gegraveerde geschriften op de biljetten en munten in de officiële talen, Arabisch en Amazigh mogen zijn.

PAM-raadsleden hebben dit voorstel al eens eerder gedaan met als motivering dat het gebruik van de officiële talen van het koninkrijk de volledige eerbiediging van de nationale soevereiniteit in acht neemt. Het voorstel werd destijds afgewezen.

Ook politiek activist Ahmed Assid heeft in 2016 al eens aangekaart dat de erkenning van het Tamazight als officiële taal in Marokko ook in de praktijk zichtbaar moet zijn. Volgens hem moet het Tamazight dus ook op bankbiljetten, muntgeld, postzegels en andere officiële documenten zoals rijbewijs, paspoort en identiteitskaart zichtbaar zijn.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
amazigh
bankbiljetten
muntgeld
40.17
tifinagh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi