Frankrijk wil Marokko compenseren voor massale leegloop Marokkaans IT-talent

marokko
9
21 mei '19
De Franse staatssecretaris Cédric O pleitte voor een "win-win-samenwerking" tussen Frankrijk en Marokko op het gebied van innovatie en nieuwe technologieën.

Marokko wordt steeds meer geconfronteerd met een toenemende leegloop van zijn ingenieurs, met name op IT-gebied. Frankrijk is de belangrijkste bestemming, onder meer dankzij het aantrekkelijke wervingsbeleid voor talent: French Tech Visa.

Franse bedrijven werven massaal in Marokko om hun tekorten in Frankrijk aan te vullen. Deze week nam Marokko deel aan de VivaTech beurs in Parijs, waar de Franse staatssecretaris verantwoordelijk voor Digitale Zaken, Cédric O, de Marokkaanse stand heeft bezocht. Hij maakte een verklaring tegenover de Marokkaanse pers.

Hij erkent dat Frankrijk de vruchten plukt van het Marokkaanse talent op het digitale vlak en stelt voor dat Frankrijk Marokko gaat helpen bij de ontwikkeling van zijn technologiebedrijven. "Vandaag, kunnen de Fransen rekenen op Marokkaans talent, maar het moet win-win zijn", zei de Franse minister in een verklaring aan het Marokkaanse persbureau MAP. De staatssecretaris sprak ook met de Marokkaanse minister van Industrie, Investeringen, Handel en Digitale Economie, Moulay Hafid El Alamy, en legde uit dat deze win-win-samenwerking Frankrijk in staat zal stellen om te blijven rekenen op Marokkaans talent, maar ook dat "we naar Marokko komen om te helpen Marokkaanse bedrijven te ontwikkelen en te trainen". "Daar zullen we aan werken", aldus de Fransman.

Moulay Hafid Elalamy onderstreept de "sterke" wil van Marokko om de Marokkaanse startups te ondersteunen en de win-win-samenwerking op het gebied van innovatie te bevorderen. "We zullen ervoor zorgen dat onze jongeren die geïnteresseerd zijn in digitale innovatie sterk worden begeleid en over mogelijkheden beschikken, waaronder de internationalisering van hun startup", zei de minister.

VivaTech werd afgelopen donderdag geopend door de Franse president Emmanuel Macron en doet dienst als ontmoetingsplek voor start-ups en investeerders. Het Marokkaanse paviljoen telt 16 startup op het gebied van milieu, gezondheid, onderwijs, logistiek en AI technologie. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2018 wordt de beurs beschouwd als de één van de grootste innovatiebeurzen in Europa.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
frankrijk
ict
ingenieurs
french tech visa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi