Marokko: Daling polygamie en bloedverwantschap huwelijken

marokko
10
21 mei '19
Het huwelijk in Marokko heeft de afgelopen decennia ingrijpende veranderingen ondergaan. Vrouwen trouwen minder vaak en minder snel, en zijn vaker op oudere leeftijd celibatair.

Een recent onderzoek van het Marokkaanse nationale bureau voor de statistiek (HCP) laat cijfers zien over het huwelijk en de ingrijpende veranderingen de afgelopen decennia. Het huwelijk tussen neven en verre verwanten daalde van 33% in 1987 tot 29%. Dagblad Al Massae meldt dat deze daling o.a. te wijten is aan verandering van sociale normen en gedrag, waardoor familiale huwelijken in het verleden nog in stand werden gehouden voor het versterken van de familiecohesie en het behouden van erfgoed.

Het aantal scheidingen stijgt. Vooral omdat vrouwen die getrouwd zijn met neven en nichten minder snel geneigd waren te scheiden dan vrouwen die geen familiale band hebben met hun echtgenoten. Polygamie is in 2018 ook gedaald tot slechts 1,8% van de vrouwen. De trends van de afgelopen jaren zet dus nog steeds door: een daling van polygamie in huwelijken, daling van de gemiddelde trouwleeftijd en een toename van het aantal scheidingen.

Vrouwen vormen meer dan de helft van de Marokkaanse bevolking (meer dan 17 miljoen, 50,1% in 2018) en gaan steeds minder vaak, en op latere leeftijd trouwen. In 2017 werden er 280.024 huwelijken gesloten, tegenover 297.660 10 jaar eerder. De huwelijksleeftijd is gedaald tot gemiddeld 25,7 jaar, een fenomeen dat vooral wordt waargenomen in stedelijke gebieden waar de gemiddelde trouwleeftijd 26,4 jaar is tegenover 24,8 buiten de stedelijke gebieden.

Het aantal huwelijken van minderjarigen vertoont de afgelopen jaren ook een dalende trend, 25.514 gevallen in 2018 tegen 26.298 in 2017. Meisjes blijven nog wel het meest betrokken bij dit type huwelijk, aangezien ze 94,8% van het totale aantal gehuwde minderjarigen vormen. 

Opmerkelijk is de stijging van het aantal celibataire vrouwen op 50-jarige leeftijd van 0.9% in 1994 naar 10% in 2017.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
polygamie
bloedverwantschap
hcp
huwelijk
celibatair
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi