Frankrijk vaakst doelwit aanslag

buitenland
21
21 mei '19
Het Westen is in de afgelopen vijftien jaar 112 keer doelwit geweest van een jihadistische aanslag. Van alle aanslagen vond 70 procent plaats in vier landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Van alle westerse landen werd Frankrijk veruit het vaakst getroffen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Doelwitten in beeld', een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar deze aanslagen. Hierin geeft de dienst een overzicht van het aantal aanslagen, de geografische spreiding, welke doelwitten veel en weinig zijn getroffen, verschillen tussen landen onderling en de gebruikte aanslagmiddelen.

Van de 112 aanslagen die tussen 2004 en 2018 zijn gepleegd, vond driekwart plaats in de afgelopen vijf jaar. Dit valt volgens de AIVD samen met de opkomst van Daesh en hun oproepen aan sympathisanten om aanslagen te plegen. Deze week is het vijf jaar geleden dat Daesh de eerste aanslag pleegde op Europese bodem.

Steekwapen
De overgrote meerderheid van de aanslagen was gericht tegen een makkelijk benaderbaar doelwit, waar geen of weinig beveiligingsmaatregelen aanwezig waren. Een derde vond plaats op vrij toegankelijke locaties, waar willekeurige voorbijgangers of aanwezigen het slachtoffer werden.

Bij vier op de tien aanslagen werd een steekwapen gebruikt, bij een kwart werd gebruik gemaakt van explosieven en bij een kwart was een vuurwapen het aanslagmiddel. In de afgelopen vijf jaar nam het gebruik van explosieven af, terwijl steekwapens en voertuigen juist vaker werden gebruikt.

© ANP 2019
duitsland
aivd
europa
vs
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?