Amazigh bankbiljetten afgewezen

marokko
2
23 mei '19
De commissie heeft het wetsvoorstel dat Bank Al Maghrib in staat zou stellen Amazigh-bankbiljetten uit te geven afgewezen
Het wetsvoorstel (40.17), dat vorige week nog door de Marokkaanse senaat werd aangenomen, was bedoeld om Bank Al Maghrib in staat te stellen Amazigh-bankbiljetten en -munten uit te geven. Amazigh-activisten hebben afkeurend gereageerd op het negatieve besluit van de Commissie Financiën en Economische Ontwikkeling van de Tweede Kamer. De regeringsmeerderheid (PJD), evenals de Istiqlal (Onafhankelijkheidspartij) verzetten zich tegen de bepaling van de wet.

Het wetsvoorstel werd gedaan door de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM). Verschillende prominente Amazigh-activisten in Marokko veroordelen de beslissing van de commissie en beschreef deze als discriminatie tegen Amazigh. Voorstanders vinden dat het Tamazight als officiële taal in Marokko ook in de praktijk zichtbaar moet zijn. Volgens hen moet het Tamazight ook op bankbiljetten, muntgeld, postzegels en andere officiële documenten zoals rijbewijs, paspoort en identiteitskaart zichtbaar zijn.

Verschillende wetenschappers en activisten hebben echter het door PAM aangedragen wetsvoorstel veroordeeld. Één van de geleerden is de bekende islamitische predikant Hassan Kettani. In een Facebook-bericht schreef de prediker: "Plots zien we Tifinagh-brieven afgedrukt op onze bankbiljetten, een verdere marginalisering van de taal van de islam en moslims," verwijzend naar de Arabische taal.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
amazigh
bankbiljetten
muntgeld
bank al-maghrib
n26.16
40.17
tifinagh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi