Amazigh bankbiljetten afgewezen

buitenland
2
23 mei 10:16
De commissie heeft het wetsvoorstel dat Bank Al Maghrib in staat zou stellen Amazigh-bankbiljetten uit te geven afgewezen
Het wetsvoorstel (40.17), dat vorige week nog door de Marokkaanse senaat werd aangenomen, was bedoeld om Bank Al Maghrib in staat te stellen Amazigh-bankbiljetten en -munten uit te geven. Amazigh-activisten hebben afkeurend gereageerd op het negatieve besluit van de Commissie Financiën en Economische Ontwikkeling van de Tweede Kamer. De regeringsmeerderheid (PJD), evenals de Istiqlal (Onafhankelijkheidspartij) verzetten zich tegen de bepaling van de wet.

Het wetsvoorstel werd gedaan door de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM). Verschillende prominente Amazigh-activisten in Marokko veroordelen de beslissing van de commissie en beschreef deze als discriminatie tegen Amazigh. Voorstanders vinden dat het Tamazight als officiële taal in Marokko ook in de praktijk zichtbaar moet zijn. Volgens hen moet het Tamazight ook op bankbiljetten, muntgeld, postzegels en andere officiële documenten zoals rijbewijs, paspoort en identiteitskaart zichtbaar zijn.

Verschillende wetenschappers en activisten hebben echter het door PAM aangedragen wetsvoorstel veroordeeld. Één van de geleerden is de bekende islamitische predikant Hassan Kettani. In een Facebook-bericht schreef de prediker: "Plots zien we Tifinagh-brieven afgedrukt op onze bankbiljetten, een verdere marginalisering van de taal van de islam en moslims," verwijzend naar de Arabische taal.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
amazigh
bankbiljetten
muntgeld
bank al-maghrib
n26.16
40.17
tifinagh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
gabon
vriendschappelijk
turkije
badr hari
vahid halilhodžić
algerije
rico verhoeven
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi