Voorraadproblemen medicijnen in Marokko

buitenland
3
25 mei 10:10
Medicijnen worden steeds schaarser en kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Gezondheidssector kijkt machteloos toe
Ouders van pasgeborenen worden al enkele maanden geconfronteerd met het niet beschikbaar zijn van vitamine K in apotheken. Het geneesmiddel Konakion MM Pediatric, toegediend aan pasgeborenen om ernstige bloedingen van de pasgeborene te behandelen en te voorkomen is praktisch onvindbaar. De voorraadproblemen spelen ook bij andere medicijnen.

Tegenover Medias24 vertellen gecontacteerde apothekers dat ze niet weten waar de schaarste vandaan komt. "Niemand vertelt ons de oorzaak van dit voorraadtekort. We weten ook niet wanneer de markt weer wordt aangevuld met de ontbrekende geneesmiddelen. In de tussentijd blijft de patiënt in het ongewisse".

De voorraadtekorten kunnen fatale gevolgen hebben voor sommige patiënten, zo ook voor gebruikers van Sintrom (antistollingsmiddel voorgeschreven voor hartproblemen) en Madopar (behandeling van Parkinson). Volgens apothekers is Sintrom de enige beschikbare behandeling voor de preventie van trombo-embolische gevallen bij embolische hartaandoeningen. Er bestaat geen generiek alternatief. Het serum tegen tetanus is ook niet op voorraad, ook geen generieke alternatief. 

De voorraadproblemen gelden voor zowel de lokaal geproduceerde als de geïmporteerde medicijnen. Sommige medicijnen hebben wereldwijd leveringsproblemen, en om aan de stijgende vraag te voldoen zijn farmaceutische multinationals de industrie steeds meer aan het centraliseren. In Marokko zijn de prijzen voor medicijnen relatief laag en vormt op wereldschaal een relatief kleine markt. Voor leveranciers reden genoeg om andere landen eerder te bevoorraden aangezien de marges daar immers hoger zijn.

Farmaceutische laboratoria in Marokko moeten een veiligheidsvoorraad van 3 maanden aanhouden. "Dweilen met de kraan open", zeggen sommigen.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
medicijnen
tekort
gezondheid
voorraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
donald trump
can 2019
afrika cup
caf
teheran
egypte
syrië
washington
pvv
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
spanje
politie
eredivisie
mohammed vi
hervé renard
rabat
daesh
hakim ziyech