Voorraadproblemen medicijnen in Marokko

marokko
3
25 mei '19
Medicijnen worden steeds schaarser en kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Gezondheidssector kijkt machteloos toe

Ouders van pasgeborenen worden al enkele maanden geconfronteerd met het niet beschikbaar zijn van vitamine K in apotheken. Het geneesmiddel Konakion MM Pediatric, toegediend aan pasgeborenen om ernstige bloedingen van de pasgeborene te behandelen en te voorkomen is praktisch onvindbaar. De voorraadproblemen spelen ook bij andere medicijnen.

Tegenover Medias24 vertellen gecontacteerde apothekers dat ze niet weten waar de schaarste vandaan komt. "Niemand vertelt ons de oorzaak van dit voorraadtekort. We weten ook niet wanneer de markt weer wordt aangevuld met de ontbrekende geneesmiddelen. In de tussentijd blijft de patiënt in het ongewisse".

De voorraadtekorten kunnen fatale gevolgen hebben voor sommige patiënten, zo ook voor gebruikers van Sintrom (antistollingsmiddel voorgeschreven voor hartproblemen) en Madopar (behandeling van Parkinson). Volgens apothekers is Sintrom de enige beschikbare behandeling voor de preventie van trombo-embolische gevallen bij embolische hartaandoeningen. Er bestaat geen generiek alternatief. Het serum tegen tetanus is ook niet op voorraad, ook geen generieke alternatief. 

De voorraadproblemen gelden voor zowel de lokaal geproduceerde als de geïmporteerde medicijnen. Sommige medicijnen hebben wereldwijd leveringsproblemen, en om aan de stijgende vraag te voldoen zijn farmaceutische multinationals de industrie steeds meer aan het centraliseren. In Marokko zijn de prijzen voor medicijnen relatief laag en vormt op wereldschaal een relatief kleine markt. Voor leveranciers reden genoeg om andere landen eerder te bevoorraden aangezien de marges daar immers hoger zijn.

Farmaceutische laboratoria in Marokko moeten een veiligheidsvoorraad van 3 maanden aanhouden. "Dweilen met de kraan open", zeggen sommigen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
medicijnen
tekort
gezondheid
voorraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi