'Trump passeert Congres bij wapendeal Saoedi-Arabië en Emiraten'

buitenland
2
25 mei 10:44
De Amerikaanse president Donald Trump wil buiten het Congres om voor miljarden aan wapens verkopen aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat hebben meerdere Congresleden vrijdag gemeld.
De regering-Trump zou meerdere commissies van het Congres hebben laten weten dat ze 22 wapendeals met een waarde van ongeveer 8 miljard dollar (7,1 miljard euro) doorzet zonder dat het Congres daarover zijn zegje kan doen. Dit is wel gebruikelijk. De spanningen tussen de VS en Iran zouden voor het Witte Huis reden zijn om het Congres buitenspel te zetten.

Een aantal leden van het Congres heeft bedenkingen bij de wapendeals. Ze vrezen onder meer dat de wapens worden ingezet tegen burgers in Jemen. Een door Saudi-Arabië geleide coalitie strijdt al vier jaar tegen Houthi-rebellen die grote delen van Jemen in handen hebben.

De Democratische senator Bob Menendez, lid van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen zei dat hij "teleurgesteld, maar niet verbaasd" is. Hij noemde het onbegrijpelijk dat de VS wapens leveren aan autoritaire landen als Saudi-Arabië. Het Republikeinse Congreslid Jim Risch zei dat hij gaat onderzoeken of deze actie van de regering volgens de wet wel in de haak is.
© ANP 2019
vs
saoedi-arabie
bob menendez
donald trump
amerikaans congres
jim risch
iran
uae
jemen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
egypte
arrestatie
moskee
onderwijs
mohamed morsi
syrië
saoedi-arabie
donald trump
moslimbroederschap
morsi
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech